>
UDRUGA  ZA  POMOĆ  DJECI  S  TEŠKOĆAMA  
U  UČENJU  ŠIBENSKO-KNINSKE  ŽUPANIJE
         
    Naslovna O nama Što je disleksija? Projekti Radionice Foto galerija Kontakt    
 

 


Radionica MOGU BOLJE

01.02.2022.

Zajedno rješavajući zadaće i sve probleme, igrom, zabavom motivirali smo djecu da budu kreativni da sami naprave UMNE MAPE da lakše dođu do konačnog rješenja kako bi našli najbolje modele za pronalaženje svog uspjeha u školi u bilo kojoj problematici.  Jednostavno rečeno, umne mape su dijagrami pomoću kojih svoje misli pretačemo u slike, simbole, brojeve ili riječi.

 

A može i sve navedeno. To je način na koji možemo „mozgati“ bez da se opterećujemo redoslijedom ili strukturom. Jednostavno pustimo svoj mozak i misli da nas vode, stvaraju dijagram i povezuju ideje. Mogli bismo reći da je osnovna svrha umnih mapa stvaranje asocijacija i veza među idejama.

 

Umne (mentalne) mape su konačno rješenje za trajno stjecanje vještina kreativnosti. Lako, jednostavno i brzo i bez ikakvih preduvjeta pomoću knjige "UČENJE POMOĆU UMNIH MAPA" možemo naučititi sva buduća postignuća koja neće ničim biti ograničena.


U susret 15.god postojanja udruge

20.01.2022.

Šibenska priča o disleksiji je nastala kao rezultat upornosti svakog roditelja Udruge , timskog rada naših stručnih suradnika.

Svrha našeg rada je bio kako pružiti pomoć djeci i roditeljima i uvesti neke nove metode i načine rada s ciljem kako pomoći djeci s disleksijom i / ili drugim poteškoćama u učenju što je sve skupa dovelo do jedne uspješne priče.

Udruga „Izvor ljubavi“ kroz rad svojih volontera i radionica pružila je djeci s teškoćama u učenju te kroz razne aktivnosti (logoped, psiholog, pedagog, učitelji , profesori, studenti volonteri) nastojala olakšati često frustrirajuće situacije kojima su izloženi.

Najveći naglasak u radu stavili smo na:

- pružanja podrške, osvještavanja vlastitih potencijala, emocija i potreba.
- osnaživanje osobe, povjerenje i prihvaćanje osobe onakvom kakva ona jest
- pomažući djeci i mladima kako da se lakše snalaze u svim svojim životnim ulogama
- da stvaraju i održavaju kvalitetnije odnose te se uspješno nose sa svim izazovima na koje nailaze.

Vjerujemo da svako dijete može ostvariti svoje snove bez obzira na razvojne teškoće uz pomoć svih nas.

opširnije >>  


RADIONICE ZA DJECU I RODITELJE: Kad su čitanje i pisanje muka

05.01.2022.

Radionicom "Pričaonica" pokretom i igrom osmislili smo razne načine/ pričanja priča - natjecanjem/ kako bi djeca preko kompjuterskog programa - skypa uz metodičke i didaktičke materijale na CD-u. lakše svladala i rješavala sve zadaće i probleme . Kako povećati koncentraciju, pažnju, čitanje i pisanje, razne kombinacije igara s riječima, da kroz igru i pokret zavole knjigu, kako im vratiti ljubav za školu,prijatelje. Pokazali smo im kako da budu kreativni, uspješni i sretni.

KREATIVNE RADIONICE za otkrivanje talenata i sklonosti /kroz igru, glumu i pokret /

15.12.2021.

Oduševljenju nije bilo kraja. Radionicom s raznim kombinacijama boja,papira i igara s riječima uvukli smo djecu da kroz igru i pokret zavole knjigu , a didaktičim pomagalima pomogli smo u vježbama čitanja, pisanja,učenja matematike i stranog jezika.


 
RADIONICE ZDRAVE PREHRANE

12.12.2021.

Predavanje i radionice na temu: Radionica – ZDRAVE PREHRANE " Igram se i učim što jedem da zdravo rastem " Zašto su voće i povrće obavezne namirnice u svakodnevnoj prehrani?


OBILJEŽAVANJE DANA VOLONTERA

05.12.2021.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca zahvalili smo našim dugogodišnjim suradnicima koji su svoje znanje, iskustvo, vrijeme i nesebičnu ljubav poklonili djeci. Zajedno smo kroz godine rada uzajamno dijelili iskustva u radu, imali pozitivan stav,entuzijazam i empatiju za našu djecu , rješavajući probleme i ogromnu nesebičnu ljubav prema djeci kojoj smo pomogli jer dobar učitelj utječe na vječnost; nikada se ne može reći kada njegov utjecaj prestaje.


ZAPOČELE LOGOPEDSKE RADIONICE 

01.11.2021.

Projektom Danas slovo - sutra riječ započele logopedske radionice" Čitam i pišem " s ciljem osnaživanje vještina iz područja fonološke svjesnosti, vizualne percepcije i orijentacije, pamćenja, usvajanje gramatičkih i pravopisnih pojmova i pravila, poboljšanje tehnike čitanja i čitanja s razumijevanjem, utvrđivanje motoričkih sposobnosti i izrada programa za svakog pojedinačno te pažnje i koncentracije.

Aktivnosti će se odvijati kroz igru, kreativan rad i uz pomoć unaprijed pripremljenog didaktičkog materijala. S obzirom na to da program počinje procjenom sposobnosti svakog polaznika, aktivnosti koje će se provoditi bit će visoko individualizirane i prilagođene djetetovim mogućnostima.

Voditeljica prof.logoped Nina Kupusović Split


LISTOPAD MJESEC DISLEKSIJE

01.10.2021.

Imam disleksiju ali idem dalje, okruženi smo prijateljima i sretni !!!


RADIONICE: Mentalne mape - put do lakšeg učenja

01.09.2021.

Učenje je složen proces koji podrazumijeva usvajanje informacija, navika, znanja, vještina i sposobnosti te skladištenje istih u našem pamćenju. I dok određen broj djece bez teškoća i samostalno uči, veliki broj njih na sam spomen učenja reagira otporom, pronalazeći stotine isprika za njegovo odgađanje i izbjegavanje. Ponekad uzrok tome leži u njima samima ( primjerice nedostatak motivacije), ali neka djeca unatoč velikom trudu uče sa znatnim teškoćama.

 

Jedan od uzroka takvih teškoća učenja mogu biti nedovoljno razvijene strategije učenja. Jedna od strategija koja se u praksi pokazala kao vrijedno sredstvo učenja kako za djecu s teškoćama u učenju, tako i za djecu bez teškoća je primjena mentalnih mapa.

 

Radionice će biti usmjerenom na usvajanje metoda i tehnika učenja, pamćenja i brzog čitanja. Djeca će tako naučiti učiti na lak, brz i zanimljiv način te će iskoristiti neograničen potencijal svog mozga. Riječ je o programu namijenjenom djeci od 10 godina koji su na prelasku iz razredne u predmetnu nastavu. Ovaj program se provodi po metodama i tehnikama britanskog psihologa i znanstvenika Tonija Buzana, idejnog tvorca mapa uma na kojima je naglasak u procesu učenja i kako učiti, razviti funkcionalno i kreativno razmišljanje, kao i steći znanje za upotrebu u svim područjima.


 

 


Program za vrijeme školskih praznika "Ljeto u udruzi Izvor ljubavi"

01.07.2021.

Nakon torbulentne šk.god.,ali uspješne,kreativnim i edukativnim radionicama započeli smo ljeto u udruzi. - sudjelovanje na Međunarodnom dječjem festivalu - učenje, razgledavanje i upoznavanje povijesne jezgre Grada Šibenika Učenje je nešto što jedni rade bolje, a drugi lošije! Eksperti učenja samo rade određene stvari, primjenjuju određene metode, koje svi možemo naučiti. Svatko može naučiti kako bolje, učinkovitije i uspješnije učiti!


 

 


 
Radionice „Glasnog čitanja"

26.04.2021.

Roditelji  djece s disleksijom mogu pomoći svojoj djeci čitajući im naglas. Iako se ovo može činiti samo zabavna zabava, čitanje naglas djetetu podržava razvoj čitalačkih vještina i nastavlja pružati koristi i nakon ranih godina škole.


Obiteljski vodič za izgradnju razumijevanja jezika čitanjem naglas" pruža lako razumljive upute obiteljima koje žele učiniti više kako bi pomogle svom djetetu da se bori s čitanjem.

 

 

Pomognimo im zajedno da prebrode :

§  Teškoće u učenju

§  Teško usvajaju školsko gradivo na način kako se podučava u školi

§  Naučeno brzo zaboravljaju (loša radna memorija)

§  Teškoće u ponašanju

§  Motorni nemir, nespretnost, brzo zamaranje, sporost

§  Gubitak motivacije,nezadovoljstvo, frustracije

§  Gubitak samopoštovanja i samopouzdanja

§  Poremećaj u ponašanju kao posljedica trajnog neuspjeha i izloženosti vršnjačkom nasilju

Priključite nam se, Vaše mišljenje nam je važno.! 


Radionica: OČUVANJE PLANETA ZEMLJE

22.04.2021.

Na temu: " Ne pitajmo što planet može dati nama, nego što mi možemo dati planetu"!


RADIONICA "Pruži mi ruku - budi mi prijatelj"

01.03.2021.


- Recimo STOP nasilju jer ostavlja tragove

- Zamijenimo ga knjigom: naučimo pričati, crtati i biti kreativni

- Budimo okruženi prijateljima i sretni

Ponedjeljkom u 17,00 h

USUSRET NACIONALNOM DANU BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

24/02/2021.

Radionica za roditelje i djecu: Obilježavanje dana ružičastih majica u prevenciji nasilja i projektu " Kad i kako reći STOP nasilju " kojeg provodi naša udruga.

Teme su:
“Vršnjačko nasilje – što se događa i što poduzimamo?”
- Kako poučavati djecu o prevenciji zlostavljanja?
- Kako djeca postaju žetve i kako ih prepoznati ?
- Provedba prevencije nasilja važnija je sad nego ikad prije


Pogledajte kako djeca s disleksijom vide slova

27.01.2021.

Animaciju je napravio švedski programer Victor Windell. Slova unutar svake riječi neprestalno se miču,mijenjaju poziciju, zahtjevaju više minuta pažnje za dešifriranje desetak redova teksta....programer je ovo napravio prema opisu koji mu je dala prijateljica koja ima disleksiju.Govori o iskustvu jednog pojedinca i nema naučne pretenzije jer disleksija se manifestira na različite načine kod različitih ljudi......ali može pomoći mnogim roditeljima da shvate s čime se bore djeca s disleksijom.Radionice: Čitanja, pamćenja i natjecanja

26.01.2021.

Teškoće u učenju, osjećaj neuspjeha i zaostajanja u usvajanju školskog gradiva, često puta mogu imati posljedice i specifične probleme na području emocionalnog i socijalnog ponašanja. Tražite pomoć za čitatelja koji se bori? Knjižnica udruge izvor.ljubavi @gmail.com nudi informacije i resurse za obitelji i profesionalce - sve od vodećih stručnjaka za disleksiju i druge pomoći u čitanju.

Javite nam se
tako ćemo znati kako vam bolje pomoći i imati neograničen pristup širokom spektru besplatnih izvora o temama poput znanosti o čitanju, poučavanju čitanja i učenju na daljinu.

Evo nekoliko pitanja:
Što je strukturna pismenost?
Koliko je disleksija raširena?

Oživite strukturiranu pismenost na mreži Koristimo razne kombinacije igara s riječima s ciljem da dijete kroz igru i pokret zavoli čitanje, prilagođavanje sadržaja i kvalitativna prorada, smanjenje teksta, prilagoditi ga svakom djetetu individualno do razumljivosti, naučiti djecu kako da zadrže informacije u dugoročnom pamćenju a raznim didaktičkim pomagalima pomoći u vježbama pisanja i čitanja. Raznim slagalicama, mozgalicama, igricama, interaktivnim učenjem on-line ili na računalu, pločom "Pametnicom", vršnjačkom igrom uz mentorsku podršku želimo pomoći djeci kako bi išli prema putu uspješnijeg daljnjeg školovanja i veće uključenosti u društveni život zajednice.

Radionica za roditelje: "Kako podignuti svijest roditelja o potencijalnim opasnostima nasilja i važnosti prevencije"

11.01.2021.

Predavanje s savjetovalištem za roditelje kako da podrže djecu u odrastanju i stvaranju vlastite osobnosti,. Skrenuti pozornost na nenasilno rješavanje svake situacije pogotovo u svojoj obitelji, kako da provedu kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, da slušaju njihove potrebe i da ih svojim pozitivnim primjerima potiču jer djeca uče oponašajući svoje roditelje Roditelj mora prihvatiti dijete onakvo kakvo je sa svim njegovim teškoćama ( ukoliko ih ima ) ili nadarenostima i da ne pokušavaju uklopiti dijete u svoja često megalomanska očekivanja.

Primjerima im objasniti da djeca s teškoćama često tijekom odrastanja ne znaju kako artikulirati svoje teškoće, zbog toga mogu proći neprimijećena godinama, a neka zauvijek. To ima za posljedicu da roditelji, skrbnici čak i učitelji nisu svjesni njihovih ograničenja, pa očekuju da ta djeca i mladi postignu rezultate u školi što za ovu djecu predstavlja veliki stres i frustraciju.

Dodijeljene nagrade za volontere 2020.

05/12/2020.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca Savjet mladih grada Šibenika zajedno sa Volonterskim centrom „POZITIVA i Savjetom mladih Šibensko-kninske županije dodijeljene nagrade za volontiranje u lokalnoj zajednici za doprinos u promicanju volonterstva i razvijanju volonterskih aktivnosti.

Nagrađene volonterke udruge "Izvor ljubavi" Šibenik su Dinka Miočević i Antonija Sutlović. Naše dugogodišnje suradnice svoje su znanje, iskustvo, vrijeme i nesebičnu ljubav poklonile su djeci, uvijek akcentirajući dijete, njegove teškoće i načine kako mu najbolje pomoći. Kroz godine rada uzajamno su dijelile iskustva u radu, imale pozitivan stav za uspjeh rješavajući probleme,uvodeći nove tehnike i metode učenja.

Danas primjerima dobre prakse, jednog timskog rada, ime udruge Izvor ljubavi je ime upornosti, znanja , iskustva dobrih roditelja, stručnih suradnika i djece koja pričaju priču o svojoj uspješnosti, a svoju su teškoću prihvatili kao DAR s kojom se mogu - uspješno nositi - zadovoljno živjeti.!

Ove izazovne godine dodjelu smo održali u online okruženju, a nagrade je simbolično uručio predsjednik Savjeta mladih grada Šibenika Matej Matić.Radionica “Vršnjačko nasilje – STOP nasilju?”

24/11/2020.- prostorije udruge u 16,00 h

- Nenasilno rješavanje sukoba br /> - Školsko okruženje i nasilje nad djecom s teškoćama
- Razlika između sukoba i nasilja

Voditeljice:
Ana Lucić, mag.psihologije
Antolija Sutlović, pedagog


Ljubav - volja - želja - USPJEH

01/11/2020.

Od 1. lipnja 2020.g. do danas uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera nastavili smo naš rad u individualnim radionicama vježbanjem aktivnosti čitanja i pisanja s raznim tekstovima obogaćenim slikovnim prilozima kako bi djeca poticali perceptivne sposobnosti pamćenja i razumijevanja.

Logopedskim radionicama pomažemo djeci u fonološkoj obradi riječi,čitanju i pisanju, ispravljanju rukopisa,vizualnoj percepciji,pamčenju, teškoćama sekvencioniranja i sve to s ciljem
“Ako dijete ne može učiti na način kako ga poučavamo, trebamo ga poučavati na način kako može učiti”.

U radionicama za poticanje grafomotoričkih sposobnosti i vježbamo vještine pisanja
Uz čitanje i pisanje, te izvođenju ovih vježbi, djeci se stalno objašnjavalo svrha i smisao pisanja.
Djeca su napredovala u:
- ovladavanju likovno grafičkom simbolizacijom
- razvijanju grafomotoričkih vještina

U likovnim radionicama djeca su razvili maštu i kreativnosti za otkrivanje novih dimenzija izražavanja, te pokazali svoje stvaralačke mogućnosti. Upoznali su se s paletom boja. U atmosferi sigurnosti, opuštenosti i prividne neobaveznosti djeca su naučila različita znanja. Npr., crtanje trodimenzionalnih predmeta, uz pomoć toniranja, plosnate likove pretvarali smo u trodimenzionalne i obrnuto. Na taj način djeca su proširila svoje znanja o geometrijskim oblicima i tijelima (trokut pretvaramo u stožac, stožac u zvonik, krug u kuglu – loptu…).

U dramskim radionicama pomogli smo djeci u razvijanju dramske darovitosti
i umjetnosti, pronalaženju i otkrivanju vlastitog talenta jer ono djeci pomaže u razvijanju osjećajnosti i osjetilnosti, govornih i drugih izražajnih sposobnosti i komunikacijskih vještina, mašte, kreativnosti, otkrivanju i razvijanju sklonosti, sposobnosti, formiranju stavova, stjecanju i razvijanju društvene svijesti i njezinih sastavnica (samokritičnost;odgovornost; razvijanje humanih moralnih uvjerenja i bolje razumijevanje međuljudskih odnosa) te stjecanju sigurnosti i samopouzdanja u različitim životnim okolnostima.

| |Listopad - MJESEC disleksije !

01/10/2020.

Svake godine listopad je u svijetu prepoznat kao Mjesec svijesti o disleksiji, vrijeme okupljanja radi podizanja svijesti, dijeljenja resursa i pričanja priča o uspjesima s disleksijom. Udruga „Izvor ljubavi“ je uzbuđena što će se pridružiti međunarodnom pokretu Go Red for Dyslexia tako što će ove godine postati crvena, u proslavi Mjeseca svjesnosti o Dyslexia 2020, s vlastitom kampanjom Dyslexia je DAR! Pozivamo vas da nam se pridružite na društvenim mrežama za neke uzbudljive nadolazeće događaje, da pokažete svoju podršku i proširite svijest. Slijedite i sudjelujte u svečanostima s nama.

Djeci moramo pokazati VOLJU – ŽELJU za znanjem kako bi ih igra promijenila od nezadovoljne Učenje o disleksiji pruža priliku da osnaže sve učenike da otkriju svoje snage i pozitivno pomaknu cijelu krivulju.Predavanje: Borba protiv vršnjačkog nasilja

28/09/2020. - prostorije udruge u 18,00h

Teme:
 • Vrste nasilnog ponašanja
 • Razlika između sukoba i nasilja
 • Istraživanja u Hrvatskoj
 • Elektroničko nasilje
 • Istraživanje vršnjačkog nasilja putem društvene mreže/Facebook/
 • Promatrači – Žrtve – Roditelji
 • Znakovi koji mogu ukazivati da je dijete zlostavljano
 • Kako roditelji mogu pomoći djetetu koje trpi zlostavljanje?
 • Vršnjačko nasilje nad djecom s teškoćama!
 • Teorijska obrazloženja viktimiziranja djece s teškoćama

Predavač: Ana Lucić,mag.psihologije /Šibenik/"Posjet Sokolarskom centru Dubrava - Škugori"

11/08/2020.

Sokolarski centar smješten u gustoj borovoj šumi šibenske Dubrave, samo 8 km od središta Šibenika, predstavlja jedinstveno mjesto gdje se posjetitelji mogu upoznati s tajanstvenim životom nebeskih lovaca – sokolova. Ptice grabljivice oduvijek su opčinjavale čovjeka, a sokolarenje kao vještina lova sa sokolom staro je koliko i najstarije kulture našeg planeta. Prve početke nalazimo 5000 godina pne. u Kini odakle se preko Perzije i Bliskog Istoka proširilo u Europu gdje u srednjem vijeku doživljava punu afirmaciju. Pojavom vatrenog lovačkog oružja sokolarenje gubi svoju popularnost ali preživljava zahvaljujući brojnim zaljubljenicima i danas u novom mileniju doživljava novu renesansu.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera,za djecu Udruge pripremljen je poseban program tijekom kojeg su uživali u ljepoti ptica i bili „oči u oči“ s ovim nevjerojatnim nebeskim lovcima. Posebno mjesto u dječjim srcima zauzele su ranjene, bolesne i izgladnjele ptice, kojima je potrebna pomoć kako bi opstale u prirodi. Brinući se o pticama i učenju o tome zašto su te ptice posebe i neophodne za prirodu, djeca su osnažila svoju empatiju i odgovornost, te usvojila važnost brige o životinjama i jedni o drugima. Izlet je pomogao djeci da budu u miru s prirodom, sa sobom i s drugima.


LJETNA MALA ŠKOLICA U PRIRODI:
"Otok Prvić - posjet Memorijalnom centru Fausta Vrančića"

08/07/2020.

Pridržavajući se epidemioloških mjera s malom grupicom djece s stručnim suradnicima otišli smo na Otok Prvić u posjet Memorijalnom centru Fausta Vrančića /velikog hrvatskog izumitelja, poliglota, filozofa, teologa. Osim posjeta Muzeju cilj nam je bio postići dobru interakciju među djecom, kroz igru, druženje i učenje kako bi shvatili važnosti dobre komunikacije kao preduvjet nenasilnom rješavanju konflikata s kojima se susreću.

 

Poziv na virtualnu konferenciju o / čitanju, opismenjavanju i učenju /

od 01.07.2020 do 05.07.2020

Iz rastuće zabrinutosti za sigurnost naših sudionika naše djece – roditelja , godišnja konferencija prelazi u potpuno virtualni format. Sa zadovoljstvom objavljujemo da  je ovogodišnja virtualna konferencija izvor podataka za sve koji su pogođeni disleksijom i drugim izazovima temeljenim na učenju.

 

Na događanju 2020. predstavit će se vodeći stručnjaci za područja disleksije, kao dinamično, interaktivno i potpuno virtualno iskustvo  strukturirane pismenosti i istraživanja koji  se temelje na učenju istraživanja,a pomažu da se nauka o čitanju prenese u svaku učionicu mijenjajući se u sasvim novi obrazovni sustav.

 

Nudimo sadržaje koji potiču na misao lidera u tom području s mnogim mogućnostima za proširivanje vašeg znanja i mreže. Virtualna konferencija uključuje  razne radionice aplikacije Izzi  i aplikaciju pametnica uz prikaz na koji način možemo napraviti Obrnute učionice.

 

Nudimo virtualnu knjižaru, i inovativni pristup raznim didaktičkim pomagalima koji pomažu djeci s disleksijom. Posebno ćemo staviti akcenat kako spriječiti svaku pojavu nasilja kojoj su ova djeca izložena  zbog svojih teškoća .  Radujemo se što ćemo pozdraviti mnogo učitelja, istraživača, terapeuta, kreatora politike, roditelja, zagovornika i svih koji žele naučiti više o disleksiji i drugim izazovima koji se temelje na učenju.

Organiziramo uz suradnju  splitske udruge Dyxy i šibenske udruge Mladi u EU.

 

Pridružite nam se !

 


Imam diskleksiiu - idem dalje !

08.05.2020.

Obzirom da ne znamo koliko će ova pandemija trajati i kakve će posljedice ostaviti na naše korisnike - djecu, svoj rad shvatili smo odgovorno i ozbiljno te smo i ovoga puta pokazali prilagodbu, spremnost na inovativnost i upornost u održavanju svih mogućih oblika psihosocijalne i edukacijske podrške djeci s teškoćama u učenju.

Online učenjem i putem računalnog programa skypa omogućili sam djeci kvalitetno usvajanje školskog gradiva, u vremenu kada fizička interakcija nije moguća. Osim pisanih materijala i radnih bilježnica iz hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika, djeci su dostupni i različiti didaktički, multimedijalni sadržaji, kao što su digitalne vježbe za razvoj grafomotorike, koncentracije i pažnje, vizualne percepcije, koje osim navedenog pospješuju i početno čitanje i pisanje.Uspješni i kreativi uprkos epidemiji

04.05.2020.

Kako smo pružili pomoć djeci i roditeljima i uveli neke nove strategije s ciljem pomoći djeci s disleksijom i / ili drugim poteškoćama u učenju. Dali smo im neke nove ideje kako pomoću računala, tableta mogu bezbolnije savladati svoje teškoće.


Važno je učiti djecu sretnim, a njihovu različitost prihvatiti kao DAR.


12 godina postojanja Udruge

23.04.2020.

Na današnji dan prije mnogo godina mala grupa roditelja (nas 7) sastajali smo se kako bi podijelili svoje tjeskobe, priče i strahove te kako bi shvatili što disleksija jest i što to znači biti roditelj djeteta s teškoćama, kako pomoći vlastitom djetetu da shvati svoje teškoće...Sva ta pitanja potaknula su nas da osnujemo Udrugu.

Naša upornost i timski rad stručnjaka dovela je do jedne uspješne "Šibenske priče djece s disleksijom" u našoj Županiji. Naš današnji sastanak roditelja bio je preko Skype-a i ovim putem želimo svima poručiti:

"NEMOJTE PROPUSTITI PRILIKU POMOĆI OVOJ DJECI DA DOSEGNU ŠTO JE MOGUĆE VIŠE
 I DAJU NAJBOLJE OD SEBE !!!"
MOŽDA ĆETE BAŠ VI BITI JEDINI UČITELJI KOJIMA JE STALO DA OVA DJECA USPIJU U ŽIVOTU
 I DA VAS SE UVIJEK RADO SJEĆAJU!


Zemlja protiv Covid-19

22.04.2020.

Performansom ‘Zemlja vs. Covid-19’ Zoran Lučić Luca, Maja Laurić i Nino Nimac večeras će u 20.10 sati ispričati priču o virusu koji je napao naš planet i borbu protiv virusa kroz ples, glazbu i svjetlosni spektakl.

U priči ćete moći vidjeti bolest, smrt i ono što je najvažnije, pobjedu nad virusom upravo na Dan Zemlje. Prijenos uživo moći ćete pratiti preko Facebook stranice Grada Šibenika i Visit Šibenik.

Virtualne radionice

31/03/2020.

Kao udruga, obvezani smo raditi svoj dio i pomagati na bilo koji način. Jedan od načina na koji danas možemo pomoći je pomoć djeci i roditeljima, te nastaviti svoj rad kako bi pomogli djeci da ublaže svoje teškoće i spremno dočekaju povratak u školske klupe. Boravak djece kod kuće želimo oplemeniti sadržajima koji će im biti zanimljivi, poučni i kreativni.

S djecom smo povezani preko kompjuterskog programa, skypa uz metodičke i didaktičke materijale na CD-u. Zajedno rješavajući zadaće i sve probleme, igrom, zabavom motiviramo ih da razvijaju grafomotoriku, koncentraciju i pažnju, čitanje, pisanje, i kreativnost.

Za što uspješniji novi način učenje dostupne su im naše radne bilježnice, zbirke zadataka, mape, ispiti znanja iz hrvatskog jezika i matematike, vježbe čitanja s razumijevanjem, matematičke igre itd.

Obavijest - COVID - 19

16.03.2020.

Zbog proglašene epidemije korona virusa i sukladno izrečenim mjerama opreza za suzbijanje širenja zaraze,slijedeći upute Stožera civilne zaštite Hrvatske i prateći razvoj događanja oko epidemiološke situacije u zemlji, kao i u okolnim zemljama,Udruga „Izvor ljubavi„ od 16.3.2020. radi pod posebnim uvjetima.

Za vrijeme trajanja epidemije, organizira se rad sa korisnicima elektroničkim putem.

Sve upite možete uputiti na e-mail adresu: izvor.ljubavi@gmail.com

Informacije o uslugama i pravima mogu se dobiti na brojeve telefona:
022 / 337 597
091/ 791 96 17

 
Radionice za otkrivanje talenata i sklonosti:

01.03.2020.

Tijekom ovog izazovnog vremena za našu zajednicu,Udruga nastavlja naš rad na stvaranju budućnosti za sve pojedince koji se bore s disleksijom i drugim povezanim razlikama u čitanju kako bi djeca imali bogatije i kvalitetnije živote i pristup potrebnim alatima i resursima.

Razne radionice za razvoj samopouzdanja i samopoštovanja kroz otkrivanje vlastitih potencijala: Tko sam? Što mogu?;Otkrivanje sklonosti i nadarenosti - Što volim? Što želim?;

Radionice stranog jezika kroz igru i dramski odgoj.) U igri djeca bolje uče strani jezik, te za osnaživanje ličnosti i podizanje samopouzdanja (psiho-drama) – dramski odgoj u funkciji poboljšanja komunikacije pod nazivom „Poboljšanom komunikacijom do boljih međuljudskih odnosa“, Poznavanje životnih ciljeva; Savladavanje prepreka –Što me zabrinjava?? – Čega se bojim??

 
RADIONICA "ČITANJE SE ČITANJEM UČI"

28.02.2020.

Razne kombinacije igara s riječima

- da kroz igru i pokret zavole čitanje - prilagođavanje sadržaja i kvalitativna prorada
- smanjiti tekst i prilagodili ga svakom djetetu individualno do razumljivosti,
- naučiti djecu kako da zadrže informacije u dugoročnom pamćenju
-raznim didaktičkim pomagalima pomoći u vježbama čitanja,pisanja,učenja matematike i stranog jezika

 
Radionica za predškolce: "Pričam ti priču - crtežom" u suradnji s Dječjim vrtićem Jutro

11.02.2020.

Misija naše udruge za disleksiju je stvoriti bolju budućnost za sve pojedince koji se bore s disleksijom i drugim srodnim razlikama u čitanju kako bi imali bogatije živote i pristup potrebnim alatima i resursima.

Želja nam je da promijenimo život djece, obitelji i učitelja.

 
Predavanje i radionica splitske  Udruge Dyxy u Šibeniku
"Volonteri pomažu u prevenciji vršnjačkog nasilja"
predavač Sara Bojić,mag.paed 
subota 25. 01.2020. u 11,00 h
u prostorijama udruge

Djeca su blagdan Svetog Nikole u udruzi dočekala s veseljem

6. Prosinca 2019.

U posjet nam je stigla EU parlamentarka Biljana Borzan i poklonima ozarila dječja lica.


Započela mala logopedska školica "Nauči me čitati i pisati "

Prosinac 2019.

Voditeljice radionica su:
Mag.logopedije Nikolina Jezernik
Mag.edukacijski rehabilitator Nina Barić

Pročitajte više na:  Šibenik news


Radionice: PROMICANJE MLADIH S DISLEKSIJOM

25.10.2019.

Početkom studenoga organiziramo radionice mladih "Uspjeti s teškoćama u učenju i ADHD". U pričama s mladim odraslim osobama s teškoćama razne priće odgovore, pitanja žele podijeliti svoja putovanja do uspjeha u radu i školi, i strategijama koje koriste u svojim izazovima. Još ima vremena da se pridruže International Youth i Young program za odrasle (Yap).

Yap je raznolika skupina mladih lidera i prvaka koji vjeruju u promicanju svijesti, obrazovanje, istraživanje i programe za mnoge pojedince i obitelji pogođene disleksije u cijelom svijetu.

Obilježen međunarodni dan disleksije koji nosi poruku "Budi pozitivan o disleksiji"

06.10.2019.

Međunarodni dan disleksije čiji cilj je razvijanje svijesti šire zajednice o problemima sa kojima se suočavaju disleksične osobe. Disleksija je različitost koja čini teškim stjecanje i korištenje vještina čitanja i pisanja, a njen uzrok još nije potpuno poznat. Neurološkog je porijekla i nema povezanosti između nivoa inteligencije i njene prisutnosti, a procjenjuje se da svako 10. dijete u svijetu pati od disleksije.

Osobe sa ovim teškoćama u čitanju često su marginizirane, a roditelji djece koja pate od disleksije ne znaju kako da se nose sa ovim izazovom.

Stoga je još uvijek bitno raditi na podizanju svijesti javnosti s ciljem prepoznavanja disleksije kao teškoće u učenju te adekvatnog tretiranja i edukacije disleksične djece. U sklopu tog dana napravili smo "Anketu" naše djece u udruzi,kako bi uvidjeli poboljšanje ili stagnaciju.

Anketni listići

Radionice kad B postaje D

Listopad 2019.

Rad s djecom s disleksijom je dugotrajan i težak. Oni imaju puno problema u učenju i NE VOLE učiti (barem ne na način kako se to radi u školi). Ipak imaju izuzetno visoku inteligenciju, nadareni su za mnoge stvari, a posebno one na vizualnom planu. Na ovaj projekt nas je potaknula želja djece koja dolaze na logopedske vježbe i kažu nam: DAJTE NAM DA UČIMO, a da nije dosadno.

Djeca s disleksijom pokazuju izuzetno zanimanje za sve nove načine i tehnike učenja, slagalice, mozgalice, igrice, interaktivno učenje preko kompjutora itd. Upravo stoga, odlučili smo dati im mogućnost da sve što uče u školi dobiju na drugi način – VIZUALIZACIJOM, ZVUKOM, MULTISENZORNIM PUTEM (uključenjem više osjetila odjednom), IGROM.

U radu logopeda postoji niz mogućnosti da se ublaže ili otklone teškoće koje imaju ova djeca. Nakon rehabilitacije govora, jezika, čitanja i pisanja, rad s učenikom mora biti popraćen obrazovnim sadržajima i razvojem emocionalne inteligencije.

U pripremi brošura: "TAJNE USPJEŠNOG UČENJA "

25. rujna 2019.

 • Izgradnja znanja i prepoznavanje resursa
 •  Organiziranje
 • Razumijevanje sustava potpore u školi vašeg djeteta
 • Modeli rješavanja teškoće (RTI)
 • Posebne obrazovne usluge - Mogu ja više
Odgajati, roditelji dijeteta s teškoćama u učenju mogu se ponekad osjećati usamljeno i tužno. Roditeljima je često stresno kretati se sustavima dizajniranim za podršku učenicima koji se bore u javnim školama. Mogu se razočarati u školu ili učitelje svog djeteta kad napredak bude spor ili preporučene intervencije ne budu uspješne. Ti osjećaji zbunjenosti i frustracije su uobičajeni. Međutim, nesigurnost često nestaje nakon što roditelji steknu povjerenje u njihovo razumijevanje zakona i politika namijenjenih podršci pojedincima s invaliditetom u općim i posebnim obrazovnim okruženjima.

Roditeljima je korisno shvatiti da trenutno postoji prekid veze između disleksije - najčešće vrste invaliditeta učenja - i istraživanja čitanja i mnogih široko rasprostranjenih obrazovnih praksi koje su popularne u učionicama.

Ovo „istraživanje u praksi“ može zakomplicirati napore zagovaranja, otežavajući roditeljima da znaju jesu li potpore i usluge koje se nude zapravo temeljeni na dokazima i dokazano djelotvorni za učenike s disleksijom. Iako se zalažu za individualne potrebe vlastitog djeteta, mnogi roditelji smatraju da se također u određenoj mjeri uključuju u zagovaranje na razini sustava kako bi podigli svijest i poboljšali vrste intervencija čitanja i prakse procjene koje koriste njihove škole.

sponzor: NP Krka

Radionice: "PRIČAM TI PRIČU"

Rujan 2019.

Radionice s djecom od 01.09. - 22.09.2019.koja su prošli dugogodišnji put učenja, čitanja, vježbanja uz pomoć stručnih suradnika iz Udruge, njihovo druženje s svojim vršnjacima i priče o osobnom uspjehu. Pridružite nam se, upoznajte tu djecu, saznajte kako su prebrodili svoje teškoće.!

Predavanje: ODGOVORNO RODITELJSTVO // Dijete - disleksija - roditelj

28 - 29. 06.2019.

Djeca s teškoćama posebno su ranjiva za sve oblike zlostavljanja, kako od strane vršnjaka tako i odraslih. Takvoj djeci najčešće nedostaju socijalne, kognitivne i/ili jezične sposobnosti da se obrane i založe za sebe, donesu odluke i komuniciraju u situacijama kad su im osobne granice ugrožene.

Na koji način kao roditelj pomoći djetetu i otkloniti njihove strahove doznajte u:
petak 28.06.2019. u 19 sati i
subotu 29.06.2019. u 11 sati; radionice za djecu

Predavač: mag. psih. Nikolina Kučina

LJETO U UDRUZI

14/06/2019.

Iako je školska godina završila, rad u našoj udruzi ne prestaje. Za ovo ljeto smo pripremili pregršt radionica u kojima će sudjelovati i uživati djeca iz naše udruge kao i njihovi roditelji.

Od brojnih aktivnosti koje smo zamislili izdvojili bismo:
- male edukativne školice " Mogu ja više"
- učenje stranog jezika
- matematičke radionice "Pokret i broj"
- radionice kreativnosti, glume i crtanja
- razna sportska natjecanja
- edukativne izlete s upoznavanjem kulturne baštine grada Šibenika i okolnih područja

Obilježavanje NARAnčastog dana

08/06/2019.

U organizaciji Mladih u EU Šibenik i predstavnicima civilnog sektora u sklopu Lokalnog programa za mlade Grada Šibenika udruga Izvor ljubavi sudjelovala je na obilježavanju narančastog dana u narančastoj zgradi na Banju.

Radilo se i s zadacima za odrasle, u vidu brzog čitanja i mjerenja vremena čitanja kao i napravljenih grešaka, te za djecu didaktički materijal za razvoj čitanja i grafomotorike. Od ostalih aktivnosti prisustvovale su raznim sastancima drugih udruga s ciljem boljeg umrežavanja i međusobne suradnje.

Predavanje " Zajedno u teškoćama"

30/05/2019.

Predavanje je održano u svrhu edukacije roditelja, a bazirano je na problemima disleksije, disgrafije i diskalkulije. Uz teoretski dio predavanja roditeljima je zadan i praktični zadatak kako bi što vjernije mogli razumjeti što teškoća znači.

Predavač: Barbara Knežević, mag.razredne nastave.

Hrvatska volontira

20/05/2019.

Velika nacionalna manifestacija “HRVATSKA VOLONTIRA” na kojoj će svoje sudjelovanje imati i volonteri Udruge Izvor ljubavi Šibenik, polako nam se približava te će se ove godine održavati od 22. – 25. svibnja.

Manifestacija HRVATSKA VOLONTIRA održava se već devetu godinu za redom i njome se želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva kroz timski rad, bolju komunikaciju, suradnju i socijalne vještine promovirati svoje slobodno vrijeme kao važan kulturni ,odgojni i socijalni čimbenik .

Izložba „Krka puna detalja“ i radionica djece udruge Izvor ljubavi u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje

23/04/2019.

U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, Fotoklub Šibenik i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizirali su prigodnu izložbu fotografija „Krka puna detalja“ u Galeriji Matija u Šibeniku. Suradnja Fotokluba Šibenik i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ plodna je i tradicionalna, posebno prigodom obilježavanja važnih datuma u zaštiti prirode.
U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, članovi kluba još su jednom prošetali uz Krku da bi okom svojih objektiva ulovili jedinstvene, posebne i očaravajuće detalje krške ljepotice. Osim izložbe program je dodatno obogatila klapa Skradinke dok su djeca iz Udruge Izvor ljubavi uživala u radionici namotavanja. Namotavanje (kviling, od engl. quilling) ili pravljenje filigrana od papira umijeće je savijanja papirnatih traka, koje se različito oblikuju i onda lijepe jedna za drugu.

Obilježavanjem Dana planeta Zemlje javnost se želi osvijestiti o opasnostima koje prijete životu na Zemlji te o potrebi zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti i povoljnih uvjeta za suživot čovjeka i prirode. Nagli razvoj industrije doveo je do porasta potrebe za energijom, odnosno do pojačanog korištenja fosilnih goriva i otpuštanja velike količine otrovnih tvari u zemlju i zrak. Svojim odgovornim ponašanjem svakodnevno možemo doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti koju ostavljamo u zalog budućim generacijama. Prekrasne kadrove Krke se može pogledati u Galeriji Matija do 4. svibnja 2019.

Opširnije na: www.npkrka.hr


Likovne grupe za djecu uzrasta od 6 - 11 g.

29/03/2019.

Likovne radionice TEHNIKE CRTANJA, SLIKANJA I MODELIRANJA osmislili smo s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom djetetu kroz odgoj iz područja umjetnosti.Na likovnim radionicama radimo u umirujućem okruženju, gdje se svako dijete potičemo na izražavanje sebe kroz umjetnost. Djeca rado usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja i bolju koncentraciju. Istražuju i otkrivaju svijet oko sebe i na taj način razvijaju osjećaj sigurnosti, jačaju samopouzdanje, samostalnost i samokontrolu. Djeca razvijaju kreativnost i maštu, stječu nova prijateljstva, a mi smo tu da ih potičemo i uvažavamo svakog malog individualca. Naše likovne radionice nude odgovor na dječja pitanja – kako slikati i crtati, kako oblikovati i kako se umjetnički izražavati bez straha!

Osniva se poludnevni boravak

25/03/2019.

Osnovni cilj nam je: Kako možemo pomoći da svako dijete nauči čitati ?

 Potreba za globalnom, neurorazvojnom perspektivom Čitanje je temeljna vještina koja ne samo da omogućuje pristup znanju i alternativnim stajalištima, nego također pruža temelj za uspjeh u školi i otvara mogućnosti za zanimanje. Svako dijete ima pravo naučiti dobro čitati, ali u mnogim zemljama, posebno u zemljama u razvoju, postoji neprihvatljivo niska razina pismenosti. Procjenjuje se da je 750 milijuna (oko 10%) odraslih u svijetu nepismeno; dvije trećine su žene (UNESCO-ov Zavod za statistiku, nd). Najčešći uzroci nepismenosti i niske razine pismenosti odraslih su sljedeći:

 • Nedostatak poučavanja čitanja kao dijete (npr. Nedostatak ili uskraćivanje pristupa školama; neadekvatna uputa za čitanje)
 • Teški životni uvjeti, uključujući siromaštvo
 • Roditelji s niskim stupnjem obrazovanja
 • Prerano napuštanje škole (namjerno ili prisilno)
 • Teškoće u učenju, potrebu da se rano prepoznaju djeca koja su izložena riziku od teškoća u čitanju
 Razvoj temeljnih vještina čitanja jedan je od primarnih ciljeva osnovnog obrazovanja. Nažalost, oko 66% učenika četvrtih razreda ne čita na razini razreda. Među učenicima iz niskih socioekonomskih sredina, ovaj broj iznosi čak 80% (Nacionalni centar za statistiku obrazovanja, 2017.). U raznim kulturama i pisanim jezicima pokazano je da su slabe pismenosti povezane sa ozbiljnim psihološkim, kliničkim i ekonomskim implikacijama .

Na primjer, samo-percepcija neuspjeha čitanja i negativni odgovor od drugih ostavljaju djecu ranjivom na osjećaje srama, neuspjeha i bespomoćnosti. Osim toga, Čitatelji koji se muče pokazuju povećanu prevalenciju tjeskobe i depresije. Kao rezultat toga, antisocijalno ponašanje može se razviti s dugotrajnim posljedicama. Ova djeca imaju manju vjerojatnost da će završiti srednju školu ili nastaviti visoko obrazovanje, te imaju povećan rizik od ulaska u sustav maloljetničkog pravosuđa (npr. Jimerson, Egeland, Sroufe, & Carlson, 2000). 40–60% djece koja imaju starijeg brata ili sestru ili roditelj s disleksijom razvit će probleme s čitanjem. Etiologija neuspjeha čitanja je višestrana.

Čimbenici koji mogu pridonijeti atipičnom razvoju čitanja uključuju (a) genetiku, (b) atipični razvoj mozga, (c) netipičan razvoj percepcije i spoznaje, i (d) suboptimalne ili nepovoljne uvjete okoline (uključujući neadekvatne upute). Razvojna disleksija je specifična teškoća u učenju koju karakteriziraju deficiti u čitanju s jednom riječju, kao i loše vještine dekodiranja i pravopisa. Prevalencija je između 3 i 10%, ovisno o jeziku nastave, a postoji i snažna obiteljska komponenta. Osim toga, Rezultati istraživanja korištenjem neuro-slikovnog prikaza pokazali su da djeca koja kasnije razvijaju disleksiju ulaze u školu s manje optimalnim mozgom za učenje čitanja (za sažetak pogledajte Ozernov-Palchik i Gaab, 2016).

Važno je napomenuti da sva djeca koja se bore za čitanje ne ispunjavaju uvjete za dijagnozu disleksije. Slabo poznavanje vokabulara i usmenog slušanja također može dovesti do problema s razvojem čitanja, osobito tečnosti čitanja i razumijevanja, s potpuno istim implikacijama za mentalno zdravlje djeteta Znanstvene studije iz cijelog svijeta pokazale su da je moguće identificirati djecu u riziku da se razvijaju u čitatelje koji se bore već u predškolskoj ustanovi koristeći metode probira.

 Stoga je jednako važno što ranije riješiti te čimbenike.

Predškolci Dječjeg vrtića Jutro posjetili Udrugu

19/02/2019.

U utorak je u prostorijama Udruge bilo posebno veselo i živo. Naime, dvadesetak predškolaca iz DV Jutro sa svojim je tetama, a uz pomoć predsjednice Majde Ivande, tajnice Zorice Pavlović i učiteljice Dinke Miočević, imalo priliku vidjeti što se i kako radi u našoj udruzi.

Uz razne didaktičke igre, motoričke i koordinacijske vježbe, pisalo se i igralo na ploči „Pametnici“ koja je posebno oduševila naše mališane te su nakon radionice, s osmijehom na licu, napustili Udrugu. Mi se pak veselimo našem ponovnom susretu jer ZNANJE SE MNOŽI DIJELJENJEM !

VJERUJEMO DA JE SVAKO DIJETE JEDINSTVENO

10/02/2019.

Radionice uz kombinacije igara s riječima, sinonima i antonima, asocijacija, misaonih mapa, zajedničkog kreiranja priča, pomažu djeci u razvijanju osjećajnosti i osjetilnosti govornih i drugih izražajnih sposobnosti.


Predavanje RODITELJ - DIJETE - ŠKOLA

07/02/2019.

Tema predavanja:

 Roditeljima teško može biti prepoznati teškoće u ponašanju i učenju koji upućuju na to da učenik ima posebnu obrazovnu potrebu.

No često je ponašanje jedini indikator da učenik ima teškoće u učenju.
 • teškoća u učenju tipa disleksija
 • teškoća u praćenju i pažnji
 • društvenih poteškoća
 • kulturoloških razlika

Uzimajući u obzir idividualne karakteristike svakog djeteta, ali i obiteljske prilike koje imaju snažan utjecaj na djetetova školska postignuće kao i razvoj općenito, utvrdili smo određene uzroke koje dovode do lošijeg školskog uspjeha, ali i do nekih drugih teškoća s kojima se djeca i roditelji susreću u obrazovnom sustavu.


U sklopu božičnog projekta 'DJELA, NE RIJEČI'

23/01/2019.

Radi se o projektu u kojemu su zaposlenici predlagali udruge iz svojih gradova/mjesta, a kupci će između 6. i 24. prosinca izabrati i za jednu od tri ponuđene udruge te tako odabrati jednu udrugu kojoj će Kaufland donirati 5.000 kuna!
Šibenska udruga za djecu s teškoćama u učenju 'Izvor ljubavi' osvojila je pet tisuća u božićnoj humanitarnoj akciji Kauflanda 'Djela, ne riječi, zajednicu usreći?'

KREATIVNE RADIONICE " DRVO ŽELJA"

20/12/2018.

Započele su edukativne - kreativne radionice pod vodstvom stručne suradnice: Antonije Sutlović i Dinke Miočević.

Poludnevni boravak za djecu u psihosocijalnom riziku s ciljem smanjenja devijantnih ponašanja kod djece uz podršku za učenje kroz igru /individualne i grupne radionice / za razvoj životnih vještina, uz nastojanje da vrijeme provedu kvalitetno i osmišljeno,
Dodjela nagrada organizatorima volontiranja i volontera

13/12/2018.

Svečana Dodjela nagrada organizatorima volontiranja i volontera u Gradskoj vijećnici na kojoj su prisustvovali mnogobrojni gosti. Svim se okupljenima obratio i zamjenik gradonačelnika gospodin Paško Rakić koji je istaknuo na ulogu i značaj volonterstva te istaknuo potrebu za njegovanjem i promoviranjem volonterstva u budućnosti na razini cijele Šibenko-kninske županije.
Nagradu za najboljeg organizatora volontiranja u 2018. godini osvojio je Konjički klub “Kolan”, a nagradu za najboljeg vontera/-ku 2018. godine osvojila je Željka Ferara iz Udruge “AURORA”.
Sajam organizatora volontiranja i Dodjela nagrada organizatorima volontiranja i volonterima organiziran je u suradnji sa Gradom Šibenikom i Savjetom mladih grada Šibenika..

Sajam volontera i organizatora volontiranja

13/12/2018.

Sudjelovali smo na Sajamu volontera i organizatora volontiranja, koje je i ove godine organizirala udruga mladih “Mladi u EU”. Sajam će se održati 13. prosinca u prostorijama Katoličkog doma biskupa Jeronima Milete u Šibeniku s početkom od 10 sati. Na sajmu će se predstaviti brojne udruge s područja grada Šibenika te informirati sve posjetitelje o svojim aktivnostima i projektima, misiji i svrsi djelovanja. Organizacijom Sajma volontera i organizatora volontiranja želi se promovirati volonterstvo kao humana i altruistična djelatnost, a svečanom Dodjelom nagrada se želi zahvaliti svim volonterima i organizacijama koji su uložili neizmjeran trud tijekom 2018. godine. Također ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite na svečanoj dodijeli Nagrada za volontera godine i organizatora volontiranja godine koje će se održati isti dan (13. prosinca 2018. godine) u prostorijama Gradske vijećnice s početkom u 18 sati.

Humanitarna akcija za SV. Nikolu

07/12/2018.

Građani i građanke Šibenika na štandu u Dalmare centru, na kojem su se šibe dijelile, donirali su prilog namijenjen za udrugu ‘Izvor ljubavi’, kojoj još uvijek nedostaju sredstva za kupnju razne opreme za rad u radionicama logopedske školice za potrebe djece s disleksijom, disgrafijom, diskalkulijom i ADHD-om.
Činjenica je da u hrvatskom školskom programu još uvijek nisu sustavno zastupljene moderne tehnike koje djeci osvještavaju različite stilove učenja pa tehnika brzog čitanja doista može unaprijediti njihove vještine na brojnim poljima.

Saznajte više na:  www.sibenski.slobodnadalmacija.hr


Predavanje s radioničkim dijelom - " Moje dijete i disleksija "

17/11/2018.

 Teme:
Razvoj samopouzdanja i samopoštovanja kroz otkrivanje vlastitih potencijala, Tko sam? Što mogu?, Otkrivanje sklonosti i nadarenosti - Što volim? Što želim?, Prepoznavanje životnih ciljeva, Svladavanje prepreka – Što me zabrinjava? – Čega se bojim? u prostorijama udruge za roditelje i stručne suradnike

Predavači:
Dinka Miočević i Vera Ljubić, mag. primarne edukacije

Radionice brzog čitanja

10/10/2018.

Što je ustvari brzo čitanje ?

Brzo čitanje sastoji se od primjene nekoliko različitih metoda koje, samostalno ili u kombinaciji, pridonose da se tekstualni materijal savladava odnosno čita brže od uobičajenog, ali uz jednako dobro razumijevanje.

Jedna od metoda koja itekako djeci može pomoći u svladavanju brojnih aktivnosti vezanih uz praćenje školskog gradiva te općenito fokusiranja na bilo kakav pisani materijal, jest tehnika brzog čitanja.

Činjenica je da u hrvatskom školskom programu još uvijek nisu sustavno zastupljene moderne tehnike koje djeci osvještavaju različite stilove učenja pa tehnika brzog čitanja doista može unaprijediti njihove vještine na brojnim poljima.

Međunarodni dan disleksije – Disleksija je različitost, a ne bolest!

06/10/2018.

Od 3. do 9. listopada, po prvi put obilježava Međunarodna sedmica podizanja svijesti o disleksiji , u okviru koje se obilježava i 6. listopada Međunarodni dan disleksije čiji cilj je razvijanje svijesti šire zajednice o problemima sa kojima se suočavaju disleksične osobe.

Disleksija je različitost koja čini teškim sticanje i korištenje vještina čitanja i pisanja, a njen uzrok još uvijek nije potpuno poznat. Jedna od teorija ukazuje na to da bi uzrok disleksije mogao biti drugačiji način obrade podataka u mozgu kod pisanog i(ili) govornog jezika. Neurološkog je porijekla i nema povezanosti između nivoa inteligencije i njene prisutnosti, a procjenjuje se da svako 10. dijete u svijetu pati od disleksije.


Sudjelovanje udruge na obilježavanju 15 godina rada Nacionalne zaklade u Šibeniku

Hotel Niko, Solaris 25 - 26.09.2018.

Svečano otvorenje započelo je uvodnim pozdravima upraviteljice Nacionalne zaklade gđe Cvjetane Plavša-Matić te ministra rada i mirovinskoga sustava g. Marka Pavića.

IMAM DISLEKSIJU - IDEM DALJE

01/09/2018.

Radujemo se rujnu mjesecu nastavljamo naš novi početak čitanja, pismenosti i učenja naše udruge za disleksiju. Ovogodišnji rad u udruzi svakako će biti energizirajući, potvrđujući, nadahnjujući iskustva s kolegama, prijateljima i stručnjacima iz područja disleksije.

S vašom podrškom ovaj početak je vaša putovnica u svijet znanosti, poučavanja, istraživanja, empatije i zagovaranja. Osim rada s djecom preporučujemo vam da se povežete s roditeljima i nastavnicima koji dijele vašu strast za pomaganje djeci da rastu i uče. Planiramo dovesti svjetski priznate stručne suradnike da nam pomognu , daju smjernice ili novu ideju o načinu učenja. Zajedno možemo otkriti novu tehnologiju ili pristup koji će promijeniti život učenika ili roditelja koji se kreće u disleksiji. Ali prije svega, nadamo se da ste vašim iskustvom s udrugom izvor ljubavi osnažili razliku u životima obitelji, djece ,studenata, i prijatelja kojima pomažete.

Započeli bi pravodobnim i relevantnim pitanjem: Znamo ono što znamo, možemo bolje , ali idemo dalje? Zalagati ćemo se za drugačiji pristup ove djece u svim školama, pomoć i rad za svakog učenika s teškoćama u učenju mora biti individualna.

Konačno, nadamo se da će obitelji imati više izbora s interaktivnim radionicama za djecu i druge sesije posebno dizajnirane za njih, a djeca će biti sretnija.

Da li ste istraživač, učitelj, administrator, evaluator, davatelj usluga, roditelj, student ili odrasla osoba s disleksijom ,pridružite nam se znamo da će to biti obogaćujuće iskustvo, pomoć i podrška.


 
DJECA KOJA MOGU BOLJE I VIŠE

01/08/2018.

Vjerujemo da svako dijete može ostvariti svoje snove bez obzira na razvojne teškoće i različitosti

Saznajte više na:  www.mok.hr


 
JOŠ JEDNA USPJEŠNA LJETNA LOGOPEDSKA ŠKOLICA

26/07/2018.

Pozitivno ozračje, uz igru - pokret - riječ djeca uspjela svladati razne vještine učenja

Saznajte više na:  www.sibenski.slobodnadalmacija.hr


 
IV. Šibenska ljetna logopedska školica

28/06/2018.

Pozivamo Vas na trening – učenje i igru !

22.07.2018. - 01.08.2018.
(prostorije udruge “Izvor ljubavi“
Šibenik Stjepana Radiča 54)

Stručni suradnici školice:

Andrea Veličković, prof.logoped Zagreb
Danijela Matulić, mag.logoped Split
Antonija Sutlović, pedagog Šibenik


 
Održano predavanje -  KAKO PREPOZNATI DISLEKSIJU - DISGRAFIJU

21/06/2018.

Udruga organizirala PREDAVANJE u Osnovnoj školi Tin Ujević u Šibeniku
četvrtak, 21. 06.2018. u 10,00 h na kojem su obrađene teme; simptomi disleksije, disleksija i frustracije te kako uče djeca s disleksijom

Predavać : Danijela Matulić, mag. logoped Split
(Poliklinika za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju Split)

Opširnije na: www.mok.hr


DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA

26/05/2018.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizira sedmu godinu za redom Dane otvorenih vrata udruga, koji će se održati od 24. do 26.svibnja 2018.g u cijeloj Hrvatskoj, kako bi se otvarenjem vrata u određenom danu svim zainteresiranim građanima i široj javnosti približile aktivnosti udruga u različitim područjima djelovanja: ponajprije programi i projekti od interesa za opće dobro koje provode udruge diljem Hrvatske ,u prostorima udruga ili izvan njih.

 

Pročitajte više na:  sibenskiportal.hr


Održana tradicionalana šibenska biciklijada

05/05/2018.


Posjet dogradonačelnika Udruzi

24/04/2018.

Danas je Udrugu, povodom desete godišnjice našeg postojanja, posjetio dogradonačelnik Šibenika, gospodin Paško Rakić. U ugodnoj atmosferi razgovaralo se o problemima i pitanjima vezanima za Udrugu, ali i problemima vezanim za manjak stručnog kadra (prvenstveno s područja logopedije) u Gradu i Županiji.

Gospodin Rakić pokazao je veliko razumijevanje za sve naše probleme, spremno odgovorio na sve upite i time nam dao do znanja da će Grad i dalje pratiti naš rad i nastaviti pomagati nam kako bi i dalje rasli i razvijali se i što je najvažnije, kako bi zajedno olakšali našoj djeci da prevladaju svoje teškoće.

Saznajte više na:  www.sibenik.hr


Udruga radno obilježila Dan planeta Zemlje!

22/04/2018.

Farbanjem ,cvijećem, djeca i roditelji uredili dvorište,predvorje, prostorije mislimo da malim, svakodnevnim koracima možemo očuvati voljeni planet. 


 
Udruga je sudjelovala na izobrazbi za korisnike institucionalnih podrški Nacionalne zaklade u IMPACT centru u Zadru na radionicama.

5. i 6. 04/2018.


 
RAZUMJETI DISLEKSIJU (Imamo rješenje)

15/03/2018.

 Suprotno mnogim mišljenjima i definicijama da je disleksija poremećaj učenja/čitanja, mozak disleksičara zapravo samo radi, misli i uči na drugačiji, kreativniji način. Linearan način učenja na kojem se zasniva i naš školski sustav, onemogućava djeci s disleksijom da izraze svu svoju kreativnost i mogućnosti.

Ta djeca često odrastaju u uvjerenju da su glupa,lijena što bitno utječe na njihovo samopoštovanje, ponašanje i sve aspekte života. I dok većini djece treba tek par minuta za riješiti neki zadatak ili problem, djeca s disleksijom će za rješavanje istih trebati više vremena, no rezultat će biti mnogo kreativnije i zanimljivije rješenje, stoga je vrijeme da disleksiju počnemo gledati kao dar, ne kao teškoću.

(Mi imamo novu ideju kako bolje i brže čitati)


 
Upornost ih je dovela tu gdje jesu

18/02/2018.

Prošlo je jedno desetljeće, a dvije predsjednice udruga "Izvor ljubavi" Šibenik Majda Ivanda i "Dyxy" Split Meri Butirić uvijek zajedno još snažnije, pomažući se i podupirući jedna drugu. Uzajamno dijele iskustva, osmišljavaju nove načine i metode, a primjerima dobre prakse omogućavaju djeci da sve što uče u školi dobiju na drugi način / igrom – pokretom – vizualizacijom /. Cilj njihovih udruga je stvaranje pozitivnog ozračja I promoviranje izvrsnosti kako u lokalnoj zajednici tako i u društvu kao cjelini. Najveća sreća im je uspjeh djeteta.


 
Predavanje i logopedske radionice

15/02/2018.

Povodom 10. godišnjice djelovanja naše Udruge "Izvor ljubavi " Šibenik , organizirali smo predavanja sa radioničkim djelom, logopedske radionice u nedjelju, 18. veljače , u 11:00 sati, koje održava udruga DYXY iz Splita, u prostorijama naše Udruge.


 
Sudjelujte u našoj anketi !!

05/01/2018.

Ispitivač je cilj, ruka našeg spektra, čitatelja, obitelji, nastavnika, istraživača, zagovornika i kreatora politike s informacijama potrebnim za učinkovito donošenje odluka i za suradnju u ime onih koji se bore da nauči čitati.

Cijenimo vaše povratne informacije. Javite nam kako radimo?
Koje vrste ispitivača trebate i koji sadržaj vas najviše interesira, da Vam pomognemo i što biste željeli vidjeti i naučiti !!

Anketna pitanja

Dyslexia   je DAR !!!


 
Izabrani šibenski NAJVOLONTERI godine Laureat je Udruga "Izvor ljubavi"

14/12/2017.

Udruga Izvor ljubavi i mladi volonter konjičkog kluba Kolan Tomislav Junaković dobitnici su nagrade za volonterski doprinos organizatora volontiranja i doprinos pojedinca koja se večeras u šibenskoj Gradskoj vijećnici održala drugu godinu zaredom u organizaciji Savjeta mladih grada Šibenika.

Nagradu za organizatore volontiranja dobila je Udruga Izvor ljubavi koja ove godine slavi okruglu desetu godišnjicu djelovanja, a nagradu je primila Majda Ivanda, predsjednica šibenske udruge za pomoć djeci s poteškoćama u učenju

Opširnije na: www.sibenik.in


ČITANJE I PISANJE VIŠE NIJE PROBLEM / Udruga dobila logopeda /

09/12/2017.

„Odrastanje s disleksijom je teško“ iako se dijagnoza disleksije najčešće ne daje prije kraja drugog razreda ili početkom trećeg razreda, intenzivne učinkovite vježbe treba napraviti već u prvom razredu. Dakle, zašto se ne otkriju djeca s rizikom ranije, pružajući im resurse i alate koji su im potrebni kako bi naučili čitati što je prije moguće? Prof.logoped Danijela Matulić, dolazi iz Splita,radi s djecom na utvrđivanju motoričkih sposobnosti ,izradi programa i vježbi ,utvrđivanje logopedskog statusa za svakog učenika individualno.


Održavanje Sajma organizatora volontiranja

07/12/2017.

Na današnjem Sajmu organizatora volontiranja održanog na Trgu Pavla Šubića u Šibeniku (ispred zgrade Županije grada Šibenika) sudjelovalo je deset udruga iz Šibensko-kninske županije. Članovi udruga su putem raznovrsnih materijala (bedževi,brošure,flayeri, bookmarkeri, letci itd) te direktnom komunikacijom svim posjetiteljima Sajma predstavili kojim aktivnostima se bave njihove udruge s ciljem njihovih aktivnosti i planom za bolje sutra.


Kako dječji mozak uči čitati i pisati?

01/10/2017.

Sveučilište u Washingtonu napravilo je istraživanje u suradnji s 10-godišnjom djevojčicom Shelter Gimbel-Sherr koja pati od disleksije i koja im je dozvolila da zavire u njezin mozak dok čita, razmišlja i piše.

Cilj istraživanja bio je otkriti na koji način djeca uče govoriti, čitati i pisati, a kako bi se pomoglo onoj djeci koja s time imaju poteškoća. Za učenje govora, čitanja i pisanja najvažnije je prvih pet godina. Nitko ne dolazi na svijet s urođenom sposobnošću čitanja i pisanja, odnosno naš mozak nije premrežen na taj način i nemamo prirodnih neuronskih puteva koji bi nam to omogućavali. To su vještine koje trebamo naučiti.

U ranom djetinjstvu, kompleksna mješavina naslijeđenih gena i ranih iskustva (dobrih i loših) povezuje moždane stanice i regije zajedno te formira iznimno sofisticirane mreže neurona koje će biti temelj budućeg učenja.

Izvanredna fleksibilnost mozga tijekom prvih pet godina života priprema nas za učenje o svijetu, ali nas ujedno čini ranjivima ako nemamo puno prilika učiti govorni i pisani jezik kod kuće. Ipak, imajte na umu da ljudski mozak ima sposobnost učenja cijelog života i nije da se s 5. rođendanom djetetu zatvaraju sva vrata kad je učenje novih vještina i znanja u pitanju. No ne učimo sve stvari podjednako dobro u različitim godinama života, a moždane tokove teško je mijenjati kako je dijete sve starije. Puno je bolje od prve to napraviti kako treba te ojačati slabe moždane veze.

Što je otkrilo novo istraživanje?
U novom istraživanju djevojčicu su smjestili unutar velikog skenera za magnetsku rezonancu. Na video zaslonu su joj prikazivana slova, a ona je na posebnom tabletu trebala upisati koja slova dolaze nakon onog prikazanog. Dok je razmišljala i odgovarala, znanstvenici su skenirali promjene u njezinu mozgu, točnije u živčanom tkivu.

Psihologinja učenja, dr. Virginia Berninger i radiolog Todd Richards, vrlo intenzivno istražuju načine na koje djeca razvijaju pismenost, a ovo njihovo istraživanje već sada pomaže učiteljima, pedagozima, edukatorima i psiholozima, kao i roditeljima djece s poteškoćama (disleksijom, disgrafijom, diskalkulijom, govorom).

Zahvaljujući sofisticiranom softveru, ovi su stručnjaci mogli vidjeti koji dijelovi mozga kod malene djevojčice troše najviše energije tijekom obavljanja određenog zadatka. Osim toga, slike skenera pokazivale su i tokove živčanih vlakna koji povezuju te dijelove mozga.

Znanstvenici vjeruju da se živčana vlakna formiraju poput zamršenih klupka špageta, međusobno preklapaju i povezuju sustave za vid, govor i pokret, koje koristimo kada čitamo, govorimo i pišemo.

Ta živčana klupka postaju učinkovitija i automatiziranija s godinama, pa čitanje i pisanje postaju lagani zadaci.

No što je s djecom koja imaju problema s čitanjem i pisanjem?
Kada čitaju i pišu kod te se djece aktiviraju drugačije specifične moždane lokacije nego kod njihovih vršnjaka. Berninger i Richards su u jednom prethodnom istraživanju otkrili da se te razlike mogu ispraviti specijaliziranim instrukcijama čitanja i pisanja te višestruko poboljšati spomenute vještine. Sada žele te promjene proučavati još detaljnije kako bi otkrili mogu li specijalizirane instrukcije, osim određenih regija u mozgu, normalizirati i same neuronske veze između tih regija.RADIONICE PUNE OSMJEHA I ZADOVOLJSTVA

22/07/2017.
Kako složen svijet slova i brojki može biti zabavan i drugačiji.

 Dyslexia!! nije  trajna kočnica u intelektualnom  napretku, već  teškoća s kojom  se može
             
  - uspješno  nositi - zadovoljno živjeti.! 
 

 
ZAPOČELA III ŠIBENSKA LJETNA LOGOPEDSKA ŠKOLICA

07/07/2017.

Ljetna školica donosi nove sadržaje koji se ne mogu naći na lokalnoj razini, kombinira igru - pokret – riječ „Igrom i pokretom do znanja“ radionički dio u prostorijama udruge svaki dan u trajanju 10 dana po 8 sati pružiti će brojne mogućnosti za 20 djece i 20 roditelja dati im mogućnost da sve što uče u školi dobiju na drugi način - VIZUALIZACIJOM, ZVUKOM, MULTISENZORNIM PUTEM (uključenjem više osjetila odjednom), IGROM ,POKRETOM, i na taj način poboljšati sposobnost učenja i savladavanja školskih kurikuluma. Stručni suradnici su : Željka Butorac,Dunja Mukavec,prof.logopedi,Karlo Butorac,prof. kineziolog i Gorana Hitrec.prof. psiholog iz Zagreba.

Dugogodišnjim radom i praksom naši stručni suradnici donose nam nove metode i tvrde da je učenje pokretom uspješnije od drugih oblika učenja.To pripisuju sljedećem: većoj motivaciji djece s disleksijom za učenjem.

Opširnije na: www.mok.hr


Udruga IZVOR LJUBAVI priključila se NACIONALNOJ KAMPANJI " I ja želim Čitati "

06/07/2017.

Kampanja koju pokreću knjižničari pokušati će povezati sve one sudionike u procesu zagovaranja za boljim razumijevanjem problema osoba s teškoćama čitanja. Hrvatsko knjižničarsko društvo smatra da je u interesu javnosti i cijelog hrvatskog društva osigurati neometani i ravnopravni pristup književnim djelima i informacijama svim dobnim skupinama sobama s teškoćama čitanja, disleksijom i osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

Cilj je ove kampanje informirati i educirati javnost te ju učiniti osjetljivom za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom. Pokušat će se utjecati na izmjenu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86) koji bi omogućio osobama s teškoćama čitanja i disleksijom lakši pristup većem broju knjiga priređenih za ovu skupinu ljudi. Predavanje u Gradskoj knjižnici Juraj Šizgorić u Šibeniku 06.07.2017.u 19,00 ,predavač Željka Butorac,prof.logoped, Zagreb


Uspješni i kreativni

14/06/2017.

Za 10 god. postojanja Udruge djeca u kreativnim radionicama djeca nisu krila svoje zadovoljstvo, sreću, uspjeh u školi . Iskazali su to svojom maštom kreativnošću i napravili TORTU od olovki za tete iz udruge .


Dana otvorenih vrata udruga

27/05/2017.

NARAčasti dan organiziran u sklopu Dana otvorenih vrata udruga, održan je jutros organiziran u sklopu Dana otvorenih vrata udruga, održan je jutros s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici. Svoj su rad predstavile Udruga Aurora, Udruga za psihosocijalni rad ‘Ardura’, Udruga invalida Šibensko-kninske županije, Udruga za pomoć djeci s poteškoćama u učenju ‘Izvor ljubavi’, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom ‘Kamenčići’, Udruga mladih ‘Mladi u Europskoj uniji’, HPK Sv. Mihovil, DSR ‘Sport za sve’ Forca 08 te Šibenska udruga mladih – Š.U.M. Podršku udrugama s područja grada Šibenika došla je dati i pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić zajedno s Azrom Skorić, višom savjetnicom za kulturu, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Šibenika.

više informacija


U pripremi III. šibenska logopedska škola

22/05/2017.

U pripremi je početkom srpnja Šibenska logopedska školica s eminentnim stručnim suradnicima iz Zagreba.

Glavni sponzori su Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Nacionalni park Krka

više informacija


Udruga nabavila didaktička pomagala

10/04/2017.

Naša djeca pokazuju izuzetno zanimanje za nove načine i tehnike učenja, slagalice, mozgalice, igrice, interaktivno učenje preko kompjutora, ploče pametnice. Upravo stoga, odlučili smo dati im mogućnost da sve što uče u školi dobiju na drugi način vizualizacijom, igrom - pokretom.


RADIONICE ZA DJECU Kad i kako reći stop nasilju

15/03/2017.

Djeca s disleksijom često su zlostavljana od vršnjaka, a zbog problema u učenju i oni sami često razvijaju devijantna ponašanja kako bi skrenuli pažnju s pravog problema i bili prihvaćeni u obitelji i školskoj sredini. Napravili smo posebnu radionicu „ Kad i kako reći stop nasilju“ kroz učenje čitanja i prikazivanja filma kako suzbiti govor mržnje, kako izbjeći nasilje preko interneta i prihvatiti knjigu kao preduvjet zdravom odrastanju, nenasilnom rješavanju sukoba, jačanju samopoštovanja i samosvijesti. Radionicu organizirali stručni suradnici Udruge


Majda Ivanda,10 godina volonterskog vođenja udruge "Izvora ljubavi"

09/02/2017.

Ako su mogli Albert Einstein, Thomas Edison, Isaac Newton, Winston Churchill, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Marlon Brando, Tom Cruise, Whoopi Goldberg i mnoge druge poznate osobe zašto ne bi mogla u životu uspjeti i šibenska djeca s disleksijom i disgrafijom odnosno teškoćama u učenju motiv je s kojim je Majda Ivanda prije deset godina krenula u osnivanje udruge Izvor ljubavi koja u Šibensko - kninskoj županiji okuplja djecu s tim teškoćama i njihove roditelje.

Opširnije na: www.mok.in


Projektom " Stepenice uspjeha " udruga dobila drugu zaposlenu osobu

01/02/2017.

Udruga za pomoć djeci s teškoćama u učenju Šibensko-kninske županije "Izvor ljubavi je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge te zaposlila mladu osobu na mjesto administratora udruge.

Vrijeme darivanja

04/12/2016.

Šibenčanke okupljene u Forum žena SDP-a prodavale su ispred Jadranske banke povodom blagdana sv. Nikole Šibenika šibe, a sav prihod od prodaje šiba donirat će udruzi Izvor ljubavi. - Same smo izradile šibe i odlično se prodaju, a nismo odredili nikakvu konačnu cijenu, ljudi doniraju koliko mogu – kazala je Duška Gulin iz Foruma žena SDP-a.

Inače, udruga Izvor ljubavi pomaže djeci s disleksijom i poteškoćama u učenju još od 2008. godine, a osnovana je s ciljem da djeca ublaže ili potpuno prevladaju teškoće čitanja, pisanja i računanja.

Opširnije na: www.sibenik.in


Učenici Ekonomske škole posjetili udrugu

17/11/2016.

Ocjenu za posjet udruzi ‘Izvoru ljubavi’ učenici neće dobiti, ali će podići svijest o djeci s teškoćama u učenju naše Županije Činjenica kako su spremni svoje slobodno vrijeme ‘žrtvovati’ je dovoljna. Svaki put kada dođemo u neku ustanovu pitamo što mi možemo napraviti za njih, a njihov odgovor je uvijek isti – ‘dovoljno je to što ste došli’.

Poseban naglasak humanitarne skupine stavljen je na humanitarni rad i ljude s određenim potrebama. Obilaskom i upoznavanjem rada udruga, učenici podižu svijest o tome kako im svatko ne neki način može pomoći, kazala je Nikola Gović, vjeroučiteljica iz Ekonomske škole koja svakog mjeseca vodi skupinu učenika u posjet udrugama.

Opširnije na: www.sibenskiportal.hr


Počele radionice po svom rasporedu

05/09/2016.

Koristeći CD – “Čitajmo zajedno” s radnim bilježnicama “Možeš ti to, zar ne?”
uz uporabu raznih didaktičkih pomagala djeca na zanimljiv način kroz zadatke, dobivaju upute i poticanje na rad kroz zadatke abecede, igranja riječima i rečenicama.

Igrajući se, mogu vježbati čitanje, razumijevanje pročitanog, jezično znanje i upamćivanje.

UDRUGA TISKALA ROKOVNIK

30/08/2016.

Disleksija – sindrom - DAR iza kojeg su često sakriveni pravi mali genijalci

rokovnik

Sindrom specifičnih jezičnih poteškoća poznatiji kao disleksija kod nas je još nedovoljno poznat i nedovoljno prihvaćen – na žalost mnogo djece koja moraju da se nose sa ovom nevoljom. Nedovoljno upućene osobe koje po svojoj poziciji (roditelja, učitelja, ...) direktno utiču na djecu, mogu svojim neosnovanim optužbama djetetu u potpunosti da zagorćati odrastanje!

Disleksija se javlja u najranijem djetinjstvu i obično se otkriva u ranoj školskoj dobi, kada dijete počinje da savladava vještine čitanja i pisanja.

Disleksična djeca su prosječne ili natprosječne inteligencije, izrazito kreativna, s razvijenim posebnim, vizuelnim, stilom mišljenja. Razlikuju se oblici i nivoi disleksije, a pravovremeno otkrivanje, podrška okoline i prikladna terapija mogu da je ublaže.

Uspješna Šibenska prića o disleksiji

09/06/2016.

Šibenska priča o disleksiji je nastavak priče ustrajnih roditelja koja je započela u suradnji s Hrvatskom udrugom
za disleksiju Zagreb i Splitskom udrugom Dyxy davne 2008.
Upornošću roditelja, mnogih institucija koje su nas pratile
i pomagale cijelo ovo vrijeme što im od srca zahvaljujemo popeli smo se na sami vrh stepenica.

Ime Izvor ljubavi je ime upornosti, iskustva roditelja, znanja stručnih suradnika i djece koja trebaju našu i Vašu pomoć.

Opširnije na: www.mok.hr    


SEMINAR I OKRUGLI STOL

17/05/2016.

"ŠIBENSKA  PRIČA O DiSLEksIjI
Seminar koji je namijenjen stručnim djelatnicima dječjih vrtića, osnovnih škola i roditeljima s namjerom što ranijeg otkrivanja teškoća govora, pisanja, čitanja i računanja.

Cilj našeg  seminara je olakšati djeci  načine učenja i savladavanja školskog gradiva,  obiteljima  podizanje kvalitete života  i poticanja odgovornog roditeljstva  i  suradnja s  tijelima u lokalnoj zajednici, udrugama i nadležnim ministarstvima.

 Opširnije


POGLEDAJTE KAKO DJECA S DISLEKSIJOM VIDE SLOVA

08/03/2016.

Animaciju je napravio švedski programer Victor Windell. Slova unutar svake riječi neprestalno se miču,mijenjaju poziciju, zahtjevaju više minuta pažnje za dešifriranje desetak redova teksta....programer je ovo napravio prema opisu koji mu je dala prijateljica koja ima disleksiju Govori o iskustvu jednog pojedinca i nema naučne pretenezije.jer se disleksija manifestira na različite načine kod različitih ljudi......ali može pomoći barem nekome da shvati s čime se nose osobe s disleksijom.


 IMATE  LI VI DiSLEKSIjU ???,  

15/12/2015.

Da bi pomogli svom djetetu moramo najprije ispitati sebe…

Pitanja za samo procjenu
Fran Levin Bowman, M.Ed. I Vincent Culotta, dr.sc. Copyright 2010.

Disleksija pogađa 1 od 10 osoba, od kojih mnogi ostaju nedijagnosticirani i primaju malo ili ništa pomoći.
Za neke pojedince bez dijagnoze, disleksija je skrivena invalidnosti koja može rezultirati težim zapošljavanjem, teškoćama u akademskom okruženju, teškoćama na poslu i manjkom samopouzdanja.
Čak i oni koji su bili dijagnosticirani vjerojatno će se boriti s čitanjem ili pisanjem u nekim aspektima svog života.

Disleksija je specifični poremećaj čitanja i ne odražava nisku inteligenciju. Postoje mnoge inteligentne i kreativne osobe s disleksijom koje nikad ne nauče čitati i pisati. Početne poteškoće vezane uz vještinu čitanja mogu se ublažiti ranim pristupom pisanom tekstu. Sekundarne posljedice disleksije mogu uključivati slab vokabular, slabo razumijevanje složenih rečenica i organizacije teksta.
Zreli čitatelji istovremeno moraju dešifrirati tekst, shvatiti značenje neobičnih riječi i držati mnogo podataka u memoriji.

Kako zajedno možemo oblikovati budućnost? Čitanjem!
Čitanjem mijenjamo živote - čitanje se čitanjem uči !

Molimo ispunite kratkih 10 pitanja samoprocjene u nastavku.

 1. Jeste li ste slovkali prilikom čitanja?
 2. Jeste li imali problema s pisanjem?
 3. Jeste li ste često morali pročitati nešto dva ili tri puta prije nego što ste shvatili smisao?
 4. Jeste li se neugodno osjećali čitajući naglas?
 5. Jeste li izostavili ili dodali slova kod čitanja ili pisanja?
 6. Jeste li pronašli pravopisne pogreške u pisanom obliku čak i nakon provjere?
 7. Je li vam je bilo teško izgovoriti neobične višesložne riječi kod čitanja?
 8. Koje ste boje najviše upotrebljavali prilikom crtanja?
 9. Kad ste bili u školi, jeste li teško učili strani jezik?
 10. Jeste li se koristili prstima kod zbrajanja i oduzimanja?

Saznajte više tko su ???

POZNATI - SLAVNI - USPJEŠNI

nije trajna kočnica u intelektualnom napretku, već teškoća s kojom se može - uspješno nositi - zadovoljno živjeti.!         


 
USPJEŠAN ZAVRŠETAK 2015.god

11/12/2015.

Snažne emocije dominirale su večerašnjim predblagdanskim domjenkom u udruzi "Izvor ljubavi" koja već osam godina u Šibensko – kninskoj županiji pomaže djeci s teškoćama u učenju, a izazvalo ih je zadovoljstvo time što su pomogli brojnoj djeci i njihovim roditeljima, ali i to što je taj trud prepoznat pa su ove godine uselili u konačno primjereni prostor za njihove aktivnosti, u takozvanom plavom neboderu.

Opširnije na: mok.hr


Može li se iskorijeniti disleksija?

02/11/2015.

Disleksija će biti iskorijenjena do kraja stoljeća. Kod djece još ovog desetljeća, i to uz pomoć vježbi koje su koristili NASA-ini astronauti. Djeca koja provedu samo tri tjedna vježbajući nevjerojatno napreduju u čitanju i pisanju. Čak 97 posto njih pokazuje zadivljujuće rezultate nakon tri mjeseca - tvrde u Centru za istraživanje u WarWickshireu (SAD). NASA je predstavila tehnike vježbi astronauta koji imaju tzv. oblik privremene disleksije izazvane duljim boravkom u bestežinskom stanju. To uzrokuje privremenu blokadu nekih sinaptičkih veza u malome mozgu (cerebelumu) u kojem se nalaze centri što upravljaju koordinacijom. Vježbe se temelje na "podsjećanju" mozga na praćenje tjelesnih mehanizama zaduženih za ravnotežu, uključujući i koordinaciju očiju.

Opširnije na: http://www.vasezdravlje.com/


Projektom " Šibenska priča o disleksiji" udruga dobila zaposlenu osobu

01/11/2015.

Magistrica primarnog obrazovanja raditi će u udruzi svakodnevno, pomažući djeci i roditeljima na:

 • utvrđivanju sposobnosti svakog učenika /individualno /
 • izrada posebnog programa ,vježbi za svakog učenika (izradi individualnog programa rada za svakog učenika)
 • razvijanje učenja čitanja i pisanja,matematike novim načinima i metodama (razvijanju vještina za ušpjesnjije učenje, čitanje i pisanje te savladavanje matematike novim metodama
 • pomoći roditeljima savjetima za rad kod kuće

Donacija turističke zajednice Grada Šibenika

07/10/2015.

Dva čeka po dvije tisuće i pesto kuna uručeni su danas udrugama.
Riječ je o iznosu kojeg smo prikupili na posljednjoj ribarskoj fešti od prodaje hrane, a svakoj od udruga darovali smo po dvije i pol tisuće kuna, kazao je Dino Karađole, direktor TZ Šibenik i dodaje kako se zahvaljuje svima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji ne skrivajući zadovoljstvo što novac ide u prave ruke.

Opširnije na: www.sibenskiportal.hr


Udruga konačno dobila nove prostorije

20/08/2015.

Od 20. kolovoza 2015.god. Uprava Grada Šibenika dodijelila je udruzi novi prostor 90 m2 u plavom neboderu predio Baldekin. Adaptiranje prostorija roditelji planiraju provesti s pregrađivanje na četiri manje prostorije kako bi individualni rad s djecom bio što efikasniji i kvalitetniji za prijenos znanja služeći se pri tome raznim didaktičkim, metodičkim sredstvima i alatima za rad.

Opširnije na www.mok.hr


MALA EDUKATIVNA ŠKOLICA

30/05/2015.

U danima otvorenih vrata udruga šibenska udruga Izvor ljubavi ugostila splitsku udrugu Dyxy i organizirala „Edukativnu malu školicu u prirodi – Skradin - Slapovi Krke – Šibenik“ kako bi djeca upoznala prirodnu i kulturno povijesnu baštinu Šibenika i okolice“

Korak po korak već 8 godina 2 predsjednice Majda Ivanda „Izvor ljubavi“ i Meri Butirić,prof.hrvatskog jezika splitske udruge djece s disleksijom " DYXY" Split uspješno surađuju pomažući djeci da prebrode svoje teškoće i da shvate da je disleksija dar.

Projektom „ Danas slovo – sutra riječ pokazale su da uspješno učenje nije privilegija rođenih genijalaca! Učenje je nešto što jedni rade bolje, a drugi rade lošije! Eksperti učenja samo rade određene stvari, primjenjuju određene metode, koje svi možemo naučiti. Svatko može naučiti kako bolje, učinkovitije i uspješnije učiti.

Na izletu uz stručnu pomoć vodiča djeca , roditelji i stručni suradnici imali su priliku čuti povijest Skradina, upoznati floru i faunu i povijest Slapova Krke, a na povratku uz stručnog voditelja Lade Damiani prošetali povijesnom jezgrom Šibenika od spomenika kralja Petra Krešimira IV, preko kalelarge do šibenske katedrale sv. Jakova.

Malo radosti i druženja, uz učenje i upoznavanje našeg prirodnog blaga , zaslužili su ovi vrijedni i odgovorni učenici, učitelji i roditelji.

Teče i teče, teče jedan slap...
(D. Cesarić)


Udruga „Mladi u EU“ s mladima Španjolske, Italije, Grčke posjetili udrugu“ Izvor ljubavi“

22/05/2015.

Udruga „Mladi u EU“ u provedbi projekta „ Zajedno smo jači“ugostila mlade iz Španjolske, Italije, Grčke kako bi sudjelovali u aktivnostima vezanim za socijalno poduzetništvo, ukazujući na sličnosti i razlike koje iz toga mogu proizaći.

Uz ugodan razgovor i druženje pričalo se o mladima i mogućnostima međunarodne suradnje, o problemima mladih s disleksijom u njihovoj zemlji, te kako mogu pomoći unaprijediti osobni, društveni razvoj mladih u stjecanju novim vještina i tehnika.

Cilj programa za cjeloživotno učenje, stvoriti napredno društvo znanja, održivi ekonomski razvoj, veći broj kvalitetnijih poslova te jaču društvenu koheziju koja će potaknuti suradnju obrazovnih institucija širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa, razvijanje tolerancije i multikulturalnosti.


Kako naučiti čitati i pisati ??

01/04/2015.

U udruzi dostupan novi font tzv. Dyslexie font slova za brže i uspješnije učenje!

Disleksija je teškoća vezana uz čitanje i pisanje. Pojavljuje se diljem svijeta bez obzira na kulturu i jezik zahvaćajući oko 10% populacije, pa i kod nadarene, kreativne i uspješne djece. Disleksija nije rezultat smanjene inteligencije, a nije ni problem ponašanja i motivacije.

Razlikuje se od ostalih neurološki uzrokovanih poteškoća. A prepoznajemo je kod djeca ako dijete u dobi u kojoj bi trebalo ovladati vještinom čitanja ne može uhvatiti korak s vršnjacima, čita sporo, radi velik broj pogrešaka i naravno, posljedično ne razumije pročitano.
Postoje vrlo različita mišljenja o uzrocima nastanka disleksije, većina se istraživača slaže da se radi prvenstveno o jezično utemeljenom poremećaju: da bismo mogli zapisati riječi, moramo ih moći raščlaniti na glasove, a te glasove povezati s grafičkim simbolima, slovima. Osim ovog temeljnog problema, velik broj djece s disleksijom ima poteškoće u vizualnoj percepciji pa ne mogu uočiti razlike između slova, ne mogu zapamtiti izgled slova, pravilnu orijentaciju. Zato se slova okreću, ponekad i cijele riječi. Neki dokazi pokazuju kako uzrok disleksije može biti različit način obrade podataka u mozgu kod pisanoga i/ili govornoga jezika. Iako je disleksija navodno rezultat različitosti u neurološkom smislu, ona nije poremećaj inteligencije. Disleksija se javlja kod svih razina inteligencije.

Našim radom u udruzi pokazali smo da ta djeca mogu bolje i više, a sad i najbolje što mogu - uspjeh.
Svako dijete koje je prošlo naše radionice, vratio se osmjeh na lice.


Pomoć djeci u učenju

01/02/2015.

Autorice Željka Butorac, prof. logoped, prof. dr. sc. Mirjana Lenček, prof. logoped i Stanislava Leljak –Turžanski, prof. logoped iz Hrvatske udruge za disleksiju osmislile su multimedijski pristup čitanju kroz interaktivne CD-ROM-ove.


Učinimo Božić ljepšim i veselijim – poručuju šibenski studenti za Udrugu Izvor ljubavi

22/12/2014.

Studenti Veleučilišta u Šibeniku u suradnji s udrugom ‘Izvor ljubavi’ organiziraju humanitarnu akciju prikupljanja igračka za djecu s poteškožama u učenju.

Za božićne blagdane izmamimo osmijehe na dječjim licima i darujmo igračku kao znak ljubavi i pažnje – poručuju iz Studentskog zbora šibenskog Veleučilišta.

Opširnije na: www.sibenskiportal.hr


Nagrada Vlade Republike Hrvatske za humanitarni rad

19/12/2014.

U prostorijama Vlade RH jučer je Majdi Ivandi, osnivačici i predsjednici šibenske udruge za disleksiju ‘Izvor ljubavi’, uručena je Državna nagrada za humanitarni rad u 2014. godini. Nagradu je Ivandi uručila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Ovo je za Ivandu druga nacionalna nagrada i priznanje nakon što je početkom studenog dobila Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta.

Opširnije na: www.sibenskiportal.hr


Svečani ton i zahvala volonterima udruge

08/12/2014.

Povodom 5. prosinca dana Volontera i Nagrada koje samo dobili u 2014 organiziran je prigodni domjenak za sve naše stručne suradnike Udruge Biti volonter je nešto divno,osjećaj zadovoljstva što činimo nešto drugima od srca s uvjerenjem u uspjeh, najveća je Nagrada što dobivamo za svoj rad rakla je Majda Ivanda, predsjednica Udruge.  Ove Nagrade su  priznanje jednom upornom timskom radu i rezultatima rada i želim da svi koji žele idu tim putem.
Odlučili smo, idemo dalje s istom ljubavlju  i željom  da djecu učinimo sretnom, a njihovu različitost prihvatimo kao DAR.


Obilježen 5. prosinca - Međunarodni dan volontera.

03/12/2014.

Ove godine smo ga  obilježili na Veleučilištu u Šibeniku uz studente i udruge koje nude mogućnost volontiranja. 17.12.1985. na sjednici opće skupštine Ujedinjenih naroda proglasili su 5. prosinac Međunarondim danom dobrovljnog rada za ekonomski i društveni napredak, tj. Međunarodnim danom volontera u cilju da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učini vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Kako bismo obilježili taj dan zajedno sa Studentskim zborom Veleučilišta u Šibeniku, udrugama Ardura, Izvor ljubavi, Mladi u EU i Š.U.M. predstavili smo studentima volontiranje i mogućnosti volontiranja.

Opširnije


Godišnja nagrada za promicanje prava djeteta za 2014.

20/11/2014.

Majda Ivanda, predsjednica udruge dobitnica je Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta za 2014.

U kratkom intervju je rekla: "Presretna i ponosna sam što ovo priznanje odlazi u Šibenik. Nagrada nije samo moja već i Udruge „Izvor ljubavi“, svih njezinih volontera, roditelja , a najviše djece kojima je pomoć najpotrebnija, djece koja su uz našu pomoć uspjela svladati teškoće u učenju što nam je i jedini smisao našeg postojanja. Danas savjetima, primjerima dobre prakse za dobrobit svakog pojedinog djeteta, zajedno možemo, uvijek više i bolje za djecu Šibenika s disleksijom. "

Opširnije na: www.mspm.hr


Udruga dobila nagradu Grada Šibenika

26/09/2014.

U povodu Dana Grada Šibenika i blagdana njegovog zaštitnika svetog Mihovila dodijeljene su Nagrada i Plaketa Grada Šibenika zaslužnim pojedincima i udrugama.

Nagradu Grada Šibenika Gradsko vijeće, među ostalima dodijelilo je Udruzi za pomoć djeci s poteškoćama u učenju – „Izvor ljubavi“, Šibenik – za humanitarni rad na dobrobit djece s disleksijom.

Pročitajte cijelu vijest na www.mok.hr


Udruga Izvor ljubavi izdala svoju prvu brošuru

15/07/2014.  

"DISLEKSIJA - teškoća - NADARENOST"

Brošura će pomoći i usmjeriti roditelje kojim putem da krenu, kome da se obrate i gdje mogu dobiti pomoc.

 


Veliki interes za ljetnu logopedsku školicu

07/07/2014.

Zahvaljujući Udruzi za pomoć djeci s teškoćama u učenju "Izvor ljubavi" u Šibeniku je jutros počela ljetna logopedska školica u kojoj s djecom rade  vrhunski stručnjaci iz zagreba. O tomu kolika je potreba za takvim radom s djecom s teškoćama u govoru i učenju svjedoči podatak da je interes roditelja bio puno veći  od  optimalnog broja djece koju školica može primiti. Zbog pojačanog interesa iz Zagreba je u Šibenik stigla pojačana ekipa stručnjaka - uz Željku Butorac, prof. logoped Zagreba,  iz Zagreba i Karla Butorac,prof. kineziolog Zagreb tu je i Dunja Mukavec, prof.logoped, stručnjakinja za prevladavanje problema mucanja kod djece.

Pročitajte cijelu vijest na www.mok.hr

 

Poziv na trening – učenje i igru !

02/06/2014.

Udruga Izvor ljubavi organizira
"Šibensku malu logopedsku školicu"
od 07.07.- 21.07.2014.

prostorije udruge „ Izvor ljubavi“
Put gimnazije 3,Šibenik

 • Željka Butorac,prof. logoped /Zagreb/
 • Karlo Butorac,prof. kineziolog /Zagreb/
 • Haira Wolf Hasanović,prof.logoped /Šibenik/

Udruga Izvor ljubavi na sajmu

28/04/2014.

Današnji Sajam udruga u organizaciji Šibenske udruge mladih koji se održava u sklopu manifestacije BUM! (Budućnost udruga mladih) zbog lošeg vremena prebačen je u prostorije kluba Azimut. No, usprkos brzoj reakciji organizatora kojih tako ni kiša nije omela u njihovom naumu, čini se da je većinu Šibenčana loše vrijeme obeshrabrilo pa smo jutros na sajmu zatekli tek nekolicinu posjetitelja. Ipak, u klubu je vladala lijepa, ugodna atmosfera 'dnevnog boravka'.

cijela vijest


Seminar/radionica "Kako uče djeca s disleksijom"

24/04/2014.

 • „Kako prepoznati i utvrditi specifične  teškoće učenja“
  - smjernice za učitelje i roditelje,upitnici, problem-prijedlog rješenja 
 • “Učimo pokretom“
  - motoričkih sposobnosti vezanih uz specifične teškoće učenja
 • “Matematička bajka“
  - kako učinti matematiku bez suza

Seminar/radionica "Emocionalni svijet djece s disleksijom"

02/03/2014.

Petak 21.03.2014 s početkom u17 sati

Teme:
- Simptomi disleksije
- Disleksija i frustracije
- Prava djeteta s disleksijom
Predavači:
- Deniza Marasović, prof. log. Zadar
- Haira Wolf Hasanović, prof. log., Šibenik


Hrvojka - volonter sa srcem

20/02/2014.

Volonter biti s uvjerenjem u uspjeh najveća je nagrada koju dobivamo za svoj rad. Disleksičari su vizualni ljudi, misle u slikama i teško im je razumjeti brojke, slova, simbole i pisane riječi. Važno je učiti djecu na njima prihvatljiviji način, učiniti ih sretnim, a njihovu različitost prihvatiti kao DAR.

Pročitajte cijelu vijest na www.mok.hr


Stigla 'ploča pametnica': Zanimljivije, brže i lakše učenje šibenske djece s disleksijom

11/02/2014.

Interaktivna ploča, takozvana 'pametnica', stigla je u prostorije šibenske udruge Izvor ljubavi koja radi s djecom s poteškoćama u učenju. Danas je volonterima i stručnim suradnicima princip funkcioniranja 'ploče pametnice' prezentirao je Perica Vladanović iz tvrtke Opstanak, a oni će ju već ovoga tjedna početi upotrebljavati u radu s djecom.

Pročitajte cijelu vijest na www.sibenik.in


Udruga "Izvor ljubavi" nabavila "pametnicu" za djecu s teškoćama u učenju

11/02/2014.

Prva pametna ploča u Šibensko-kninskoj županiji, koja će uvelike olakšati učenje djeci s teškoćama u učenju okupljenima u udruzi "Izvor ljubavi", predstavljena je danas u prostorijama te udruge. Oduševljenje pločom i njezinim funkcijama nije skrivala Majda Ivanda, predsjednica Udruge „Pa ovo je odlično, pravi je užitak raditi na njoj“, rekla je nakon što se i sama okušala u pisanju po pametnici. "Izvor ljubavi"

Pročitajte cijelu vijest na www.mok.hr


Anita Bara izdvojila dvije tisuće kuna od svoje vijećničke naknade za ‘ploču pametnicu’, poziva i ostale

05/11/2013.

Anita Bara svojim doprinosom pokrenula je akciju za udrugu ‘Izvor ljubavi’ kojoj nedostaju sredstva za kupnju ‘pametne ploče’ . Predsjednica ŽO SDP-a izdvojila je dvije tisuće kuna od svoje plaće kao županijska vijećnica, a poziva i ostale vijećnike, društvene djelatnike i ostale zainteresirane da se svojim doprinosom odzovu akciji

Pročitajte cijelu vijest na www.sibenskiportal.hr


Štićenicima Kamenčića i Izvora ljubavi po 2.000 kuna

17/10/2013.

Dva čeka po dvije tisuće kuna uručili su danas direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik, Joso Smolić predsjednici udruge Kamenčići Sonji Ninić Ševo te predsjednici Izvora ljubavi Majdi Ivandi

Pročitajte cijelu vijest na www.sibenik.in


HUMANITARNA AKCIJA: Šibenski studenti trče po gradskim skalinama

18/05/2013.

Studenti 3. godine Veleučilišta u Šibeniku, pod mentorstvom profesorice Jasmine Sladoljev organiziraju utrku po šibenskim skalinama. Utrka pod nazivom ’411 skalina’ i sloganom ‘Šibenske skale ostale di jesu…pretrčimo ih zajedno i oživimo staru jezgru’ bit će održana danas s početkom u 17 sati.

Pročitajte cijelu vijest na www.sibenskiportal.hr


Za uspješan rad i iznimne rezultate Udruga "Izvor ljubavi" nagrađena Plaketom Šibensko – kninske županije

16/05/2013.

Plaketu Šibensko – kninske županije dobila jeUdruga za pomoć djeci s poteškoćama u učenju Šibensko-kninske županije „Izvor ljubavi“ za uspješnu organizaciju stručnih susreta, seminara, predavanja i radionica za edukaciju roditelja, prosvjetnih djelatnika i lokalne zajednice kako bi na najbolji način olakšali djeci oboljeloj od disleksije složen svijet brojki i slova, te im pokazali drugačije i primjerenije načine učenja.

Pročitajte cijelu vijest na www.mok.hr


Udruga proslavila petu godišnjicu uspješnog rada

23/04/2013.

Petu godišnjicu uspješnog rada proslavila je prigodnim domjenkom i podjelom zahvalnica udruga "Izvor ljubavi" koja povezuje djecu s teškoćama i pisanju i čitanju i njihove roditelje u Šibensko - kninskoj županiji. Osim članova te udruge i njezinih volontera nazočni su bili i predstavnici Šibensko - kninske županije i Grada Šibenika te sponzori i donatori koji su pomogli rad te udruge.

Pročitajte cijelu vijest na www.mok.hr


 
Udruga dobila donaciju tehničke opreme 

25/02/2013

Lijepo je kada radni tjedan možemo započeti lijepim, humanitarnim gestama.

Pročitajte cijelu vijest na www.sibenik.hr


 
Logopedske radionice petkom     

15/02/2013

Deniza Marasović, prof.logoped / Zadar /  pomoći će roditeljima i djeci koja dugo slovkaju, ne čitaju točno, zrcalno pišu slova, imaju nečitak rukopis, pišu sporo, imaju problema sa matematikom

Vježbe za razvoj jezika ,  prilagođavanje sadržaja /kvalitativna prorada sadržaja/, smanjenje teksta, prilagođavanje razumljivosti/,  zadržavanje informacija u dugoročnom pamćenju,korištenje pomagala/  vježbe čitanja,pisanja.


 
Započele kreativne radionice

13/01/2013.

Maštovite radionice glume, crtanja, kuharstva, glazbe, informatike u kojima će djeca razvijati samopouzdanje i otkrivati svoju nadarenost.


 
Željka Butorac, prof.logoped / Zagreb / u Šibeniku

09/01/2013.

Na ljeto ponovo "Ljetna logopedska školica." Na radnom sastanku s prof.Željkom Butorac u prostorijama udruge u Šibeniku dogovorena suradnja za srpanj.

Voditeljica ove aktivnosti će ukazati da:

 • Disleksija nije razvojno zaostajenje
 • Djeca sa disleksijom nisu lijena,spora ili glupa

 
Uspješan završetak 2012. god.

Božičnim domjenkom u petak, 21.12. šibenska udruga "Izvor ljubavi"zahvalila svim svojim volonterima uručivši im prigodne poklone, a posebne zahvale donatorima koji su prepoznali i pomogli radu udruge.

Među uzvanicima bili su nazočni šibensko-kninski župan Goran Pauk i zamjenik gradonačelnika,saborski zastupnik Petar Baranović.

Pročitajte članak na www.mok.hr


 
PREDAVANJE: DISLEKSIJA, ADOLESCENTI I OSTALI
Roditelji su prvi učitelji svojoj djeci i imaju veliki utjecaj na razvoj jezičnih sposobnosti svoga djeteta kao i na razvoj i usvajanje vještina čitanja i pisanja. Čitanje je vještina koja se dugo razvija, zapravo usvajanje te vještine počinje još dok su djeca vrlo mala. Čim djeca čuju jezik, po ima njihovo usmjeravanje prema pismenosti. Osnova čitanja je jezik, a da bi ta osnova bila dobro razvijena potrebno je što više razgovarati sa djecom.   Vrlo brzi razvoj i mnoštvo pitanja koja djeca postavljaju (tko?, što?, gdje?, kako?), pružaju mnogo prilika da roditelji nauče kako bi pomogli djeci da postave pitanja i odgovore.

Petak, 16.11.2012.

Predavač:
Gina Lugović, mr.spec.klin.psihologije Šibenik

prostorije Udruge,
Šibenik, Put gimnazije 3

Roditelji Udruge u 17.00 sati
Stručni suradnici u 18.30 sati

Radujemo se Vašem dolasku !


 
Udruga Izvor ljubavi dobila nove prostorije

Udruga je 01.ožujka 2012.dobila na korištenje od strane Grada Šibenika nove prostorije,dostupnoj svoj djeci i roditeljima, koje smo adaptirali ,opremili namještajem, raznim didaktičkim i metodičkim sredstvima i alatima za efikasan rad Uduge i prijenos znanja.

Pročitajte članak na: www.sibeniknews.hr


Prva ljetna logopedska školica „Igrom i pokretom do znanja“

09.07.2012. Voditeljica ove aktivnosti, prof. logoped Željka Butorac, i suradnici nastojaće pomoći djeci i roditeljima da savladaju - GRAĐU LAGANU ZA ČITANJE „ način preoblikovanja, pisane građe, ispitnih pitanja i obrade teksta. - GRAFIČKE – za lakše čitanje i uočavanje slova i matematičkih pojmova - JEZIČNE – za lakše razumijevanje informacija - SADRŽAJNE - za lakše usvajanje gradiva pratiti će daljnji razvoj svakog pojedinog djeteta do kraja projekta.

Pročitajte članak na: www.sibenskiportal.hr

 • vježbe za razvoj jezika
 • prilagođavanje sadržaja /kvalitativna prorada sadržaja/,
 • smanjenje teksta,prilagođavanje razumljivosti/,
 • zadržavanje informacija u dugoročnom pamćenju,korištenje pomagala/
 • vježbe čitanja,pisanja i učenja matematike. 

Predavači:

Željka Butorac, prof.logoped,
Karlo Butorac,prof.kineziolog,
Valentina Štimac prof.engleskog jezika /Zagreb/

U Šibeniku, od 09 .srpnja 2012. /prostorije Udruge/


U suradnji s Obiteljskim centrom - Šibenik i Hrvatskom udrugom za disleksiju - Zagreb organiziramo seminar „Moje dijete ima teškoće u učenju - Prevencija neuspjeha“

Problemi djece i roditelja s teškoćama u učenju naše Županije,te predlaganje boljeg i učinkovitijeg načina učenja djece koja uče na DRUGAČIJI NAČIN.

Petak,11.05.2012. u 17 h
Gradska knjižnica „ Juraj Šižgorić „ Šibenik

Subota,12.05.2012.u 11 h
Okrugli stol / prostorije Udruge /

Pročitajte članak na: www.mok.hr

Predavači:

Prevencija neuspjeha

 • Gina Lugović, prof.mr.spec.klin.psihologije, Obiteljski centar Šibensko-kninske županije

Čitanje i pisanje, Matematika bez suza, Kako uče djeca s disleksijom ,Učimo pokretom

 • Prof.dr.sc. Mirjana Lenček, prof.logoped Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb
 • Željka Butorac,prof.logoped OŠ Marin Držić Zagreb
 • Stanislava Leljak Turžanski,prof.logoped Suvag Zagreb

Udruga "Izvor ljubavi" zajedno sa "Splitskom udrugom za disleksiju DYXY" organizira seminar "Disleksija,teškoća, nadarenost ?"
Tko su logopedi?

U svakom razredu ima barem tri učenika s teškoćama u učenju koji: dugo slovkaju, ne čitaju točno, zrcalno pišu slova, imaju nečitak rukopis, pišu sporo, imaju teškoće s upotrebom pravopisnih i gramatičkih pravila.

Želimo djelovati preventivno, educirati i promicati stručni rad u području čitanja,pisanja i računanja,biti prvi,bolji i kvalitetniji u svim razinama našeg rada u zajedništvu sa stručnjacima i roditeljima.


Šibenik, 24. ožujka 2012., u 10h
Gradska knjižnica „JURAJ ŠIŽGORIĆ“ ŠIBENIK
 • Proces čitanja i pisanja
 • Definiranje teškoća: Specifične teškoće učenja: disleksija, disgrafija, diskalkulija
 • Zakonske odrednice
 • Tko, kako i zašto može pomoći djetetu sa specifičnim teškoćama čitanja? (savjeti za roditelje i učitelje)
 • Splitska udruga za osobe sa disleksijom Dyxy: naša iskustva i primjeri

Predavači:

 • Vedrana Bašić,prof.logoped Split,
 • Nina Kupusović,prof.logoped Split
 • Maja Perkušić,prof.logoped Split ,
 • Meri Butirić, prof.hrvatskog jezika Split
 • Romana Mačukat,prof.logoped Šibenik,
 • Mirna Slavica,prof.logoped Šibenik
 • Dijana Sekso,prof.logoped Šibenik

UDRUGA ZA POMOĆ DJECI S TEŠKOĆAMA
U UČENJU ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE
„IZVOR LJUBAVI“
ORGANIZIRA SEMINAR LOGOPEDA

DisLekSija , DisgraFija , DiSkaLKulija, ADHD
prepoznati, podržati, pomoći

Predavači:

 • Vedrana Bašić,prof.logoped Split
 • Ivana Filipović-Grčić,prof.logoped Split
 • Danijela Brajković,prof defektolog Zadar
 • Đurđica Lućin,prof.defektolog Zadar
 • Silvana Mušan Petković, prof.defektolog,prof.logoped Šibenik
 • Anita Sutlović,prof.logoped Šibenik
 • Dijana Sekso,prof.logoped Šibenik

DisLekSija , DisgraFija , DiSkaLKulija, ADHD
prepoznati, podržati, pomoći


Šibenik, 10 veljače 2012., u 17h
Gradska knjižnica „JURAJ ŠIŽGORIĆ“ ŠIBENIK


Zahvala volonterima i vapaj za prostorom

Prigodnim domjenkom šibenska udruga "Izvor ljubavi", koja okuplja djecu s teškoćama u učenju Šibensko-kninske županije i njihove roditelje zahvalila je u utorak svojim volonterima - profesorima, nastavnicima, psiholozima i logopedima koji su se uključili i njihov rad i svesrdno, bez ikakve naknde, pomažu djeci s disleksijom da lakše i brže savladaju školsko gradivo.

Pročitajte cijeli članak na: www.mok.hr


Festival o pravima djece

Pozivamo Vas da posjetite besplatne matineje u Cinestaru Šibenik u organizaciji UNICEF-a Hrvatska

– više vidjeti na web stranici UNICEF Hrvatska,

Matineje počinju u utorak, 22. 11. 2011. U 11.00 sati i u Srijedu, 23. 11. 2011. U 11.00 sati


Savjetovanje: Odnos roditelja i djeteta s teškoćama u učenju

Gina Lugović, prof., mr. spec. klin. psihologije Obiteljski centar Šibensko-kninske županije

10. studenoga 2011g. u 18,00 sati u prostorijama Udruge „Izvor ljubavi“, Zagorska 14, Šibenik


Pomoć pri učenju  

Autorice Željka Butorac, prof. logoped, prof. dr. sc. Mirjana Lenček, prof. logoped i Stanislava Leljak –Turžanski, prof. logoped iz Hrvatske udruge za disleksiju osmislile su multimedijski pristup čitanju kroz interaktivne CD-ROM-ove.

opširnije>>


Seminar: Od rane dobi do fakulteta

Problemi djece s teškoćama u učenju Šibensko-kninske županije
Haira Wolf, prof. logoped, Bontech, Šibenik

Obitelj i dijete s disleksijom
Gina Lugović, prof., mr. spec. klin. psihologije,
Obiteljski centar Šibensko-kninske županije, Šibenik


Škola mi je teška - što je važno znati za kvalitetno obrazovanje učenika sa specifičnim teškoćama učenja
prof. dr. sc. Mirjana Lenček, prof. logoped Edukacijsko-rehabilitacijski Fakultet, Zagreb

Disleksija od vrtića do fakulteta - u koži dislektičara 
Željka Butorac, prof. logoped, OŠ Marin Držić, Zagreb

Radna bilježnica "Možeš ti to, zar ne?"
Prikaz dobre prakse: logopedski rad s osobama sa disleksijom uz interaktivne CD-romove  "Čitajmo zajedno 1 i 2"
Stanislava Leljak-Turžanski, prof. logoped, SUVAG, Zagreb

 Petak, 02. 09. 2011., 17h, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić“ Šibenik
 Subota, 03. 09. 2011., 10h, Okrugli stol, prostorije Udruge 


Predavanje: Praktična primjena individualnog postupka kod djece s teškoćama u učenju

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku
u petak, 18. veljače 2011g u 18 h

PREDAVANJE „ PRAKTIČNA PRIMJENA INDIVIDUALNOG POSTUPKA KOD DJECE S TEŠKOĆAMA U UČENJU“

Ines Galić Jušić,prof.logoped Zagreb
Organizator predavanja je Udruga za pomoć djeci
s poteškoćama u učenju "Izvor ljubavi"
Šibensko-kninske županije


 
Humanitarni koncert: „DJECA I KLAPE ZA DJECU“

UDRUGA RODITELJA „ IZVOR LJUBAVI“ Organizira humanitarni koncert za djecu s poteškoćama u učenju pod nazivom „DJECA I KLAPE ZA DJECU“

Nastupaju: Klapa Maslina, Ansambl Bonaca, Skradinke, Klapa Bilice i Dječji zbor Zdravo maleni

Prihodi od koncerta biti će namjenjeni edukaciji i rehabilitaciji djece s poteškoćama u učenju za kupnju logopedskog aparata. Koncert će se održati 26. Ožujka, 2010. godine u Šibenskom kazalištu s početkom u 20.00 sati.
Sve informacije možete dobiti na kontakt broju: 091 79 19 617


 

 

Naši donatori

Grad Šibenik


TZ Šibenik


Šibensko-kninska županija

OPĆINA ROGOZNICA

Kontakti

Udruga "Izvor ljubavi"
Stjepana Radica 54
22000 Šibenik

mob: 091 791 96 17
tel: 022 337 597

izvor.ljubavi@gmail.com


KALENDAR DOGAĐANJA
 • Pomoć u učenju /individualni rad / Pon. - Pet. 10:00 - 13:00 i 14:00 - 20:00

 • Radionica čitanja, pisanja, pamćenja primjena umnih mapa / Utorkom od 09:00 – 12:00 ; 14:00 – 19:00

 • Radionica „ Čitanje se čitanjem uči “/učimo strani jezik Srijedom od 13:00 – 20:00

 • Kreativne radionice za otkrivanje talenata i sklonosti /učim kroz igru, glumu i pokret / Četvrtkom od 14:00 – 20:00

 • Interaktivne logopedske radionice: „Naučimo djecu s disleksijom čitati i pisati” Petkom od 13:00 - 20:00

 • Predavanja za roditelje; Psiholog radionice, savjetovalište: Roditelj – dijete – disleksija“ Petkom i Subotom od 10:00 do 14:00

 • Radionice zdrave prehrane, likovne, informatičke, sportske: Subotom od 16,00 - 20,00


Korisni linkovi

Hrvatska udruga za
disleksiju
(www.hud.hr)


www.hitwebcounter.com